США передали Кремлю письмову відповідь щодо «гарантій безпеки»

Четвер, 27 січня 2022, 02:38

США передали Росію письмову відповідь на проєкт так званих гарантій безпеки.

Про це повідомив Держсекретар США Ентоні Блінкен під час брифінгу, пише hromadske.ua.

Лист із відповіддю США передав посол США в Москві Джон Салліван під час зустрічі із заступником глави МЗС Росії Олександром Грушком.

За словами Блінкена, відповідь містить занепокоєння США та партнерів про дії Росії, які підривають безпеку; оцінку питанням, які порушила Росія; та власні пропозиції Сполучених Штатів щодо сфер, де країни можуть знайти спільні точки дотику.

«Ми дали чітко зрозуміти, що є принципи, які ми зобов'язаний підтримувати і захищати, зокрема суверенність та територіальну цілісність України разом із правом обирати власні заходи безпеки та союзників», – сказав Блінкен.

Він додав, що у відповіді також розглянули теми взаємної прозорості щодо військових навчань, контроль над озброєнням у Європі тощо.

За словами Блінкена, письмова відповідь – це хороший спосіб переконатися, що росіяни якомога чіткіше зрозуміють наші позицію США: «Зараз документ у них, і черга за ними».

США також не будуть публікувати свій документ, адже «для того, щоб дипломатія працювала, має бути місце для конфіденційних розмов», заявив Блінкен. У США сподіваються, що Росія також цього не робитиме. Після того, як Москва ознайомиться із відповіддю, а США очікують на наступні етапи перемовин.

Блінкен наголосив, що НАТО розробить та доставить Москві свій документ, що має підсилити відповідь США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: