Поділитись:

Що краще: укласти заповіт чи договір дарування, – коментар юриста (відео)

Середа, 26 січня 2022, 19:21
Що краще: укласти заповіт чи договір дарування, – коментар юриста (відео)

Заповіт та договір дарування є різними документами за своєю суттю.

Про це розповів правозахисник Валентин Хаймик у рубриці «Запитай у юриста» телеканалу «Конкурент TV».

Правознавець зазначає, що передача майна за договором дарування має свої особливості. Першою з них є те, що при даруванні, наприклад, квартири дідусем своєму онукові, спадкоємці першої черги, які мають право на обов'язкову частину в спадщині, втрачають своє право на частку в подарованій квартирі, що у випадку з заповітом – неможливо. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині.

Юрист додає, що важливою особливістю договору дарування є строк позивної давності. За договором дарування цей термін встановлюється тривалістю в один рік на відміну від загальної трирічної позовної давності. Протягом цього року будь-яка особа, не тільки дарувальник і обдарований, може звернутися до суду у разі, якщо його інтереси порушенні укладенням договору дарування, але підстав для його розірвання, визнання недійсним не так багато. Принципова різниця між даруванням і заповітом полягає в моменті переходу права власності на відчужуваний об'єкт. У випадку з даруванням обдарований стає власником нерухомості після укладання договору дарування та прийняття обдарованим подарунка. що ж до заповіту, то спадкоємець може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, яке видається після закінчення 6 місяців з часу відкриття спадщини.

Таким чином, у випадку з договором дарування є один невеликий, але досить істотний нюанс, що припускає ризик для самого дарувальника, що стосується заповіту – заповідач може в будь-який час змінити, скасувати або скласти новий заповіт. Важливо, що кожний новий заповіт скасовує попередній.

Подробиці – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 лютого 2024
09 жовтня 2023
13 березня 2023
06 березня 2023
20 лютого 2023
10 жовтня 2022
26 вересня 2022
05 вересня 2022
29 серпня 2022
20:30