Поділитись:

«Доктор Саша»: через невакцинованого фельдшера селяни перекриють трасу Ковель-Брест (відео)

Середа, 26 січня 2022, 14:02

Тридцять п’ять кілометрів розбитої дороги, якою дуже не часто їздять маршрутки, – саме стільки ризикують долати до районного центру мешканці трьох сіл, що на Ратнівщині, бо можуть залишитися без медичної допомоги на селі. Тут через відмову від вакцинації проти COVID-19 від роботи відсторонять фельдшера місцевої амбулаторії Олександра Кіпеня. Рішення вступає в силу 1 лютого.

Люди обурені таким рішенням, тому стукають у всі двері, аби не залишитися без медичної допомоги. Відтак у середу, 26 січня, біля амбулаторії зібралися мешканці трьох сіл. На зустріч приїхали представники місцевої влади з Ковеля, з ратнівської лікарні та громадської організації "ДОСТА Україна". За порядком стежили правоохоронці. Якщо влада не посприяє у позитивному вирішенні проблеми, люди погрожують перекрити трасу Ковель-Брест. 

Як розповів Олександр Кіпень, від щеплення він відмовляється через особисті переконання.

Олександр КіпеньОлександр Кіпень
 

«Це моя позиція і я маю на неї право», – каже фельдшер.

Розповідає, що ніколи не робив тест на коронавірус, бо за час пандемії жодного разу не хворів.

«Люди звертаються постійно. Я звик допомагати. Що не знаю – завжди питаю в колег, досвід якийсь є, але кожна людина – загадка, тому просто ніколи не буває», – розповідає Олександр.

Зауважує, що він не підбурює місцевих мешканців на протести і розуміє рішення місцевого керівництва.

Вакансія лікаря у Річицькій амбулаторії вільна. Саме приміщення збудоване нещодавно і в ньому передбачена квартира для лікаря – дві кімнати, кухня, ванна і навіть службове авто. Проте у віддалене поліське село ніхто їхати не хоче.

 

«Доктор Саша» – саме так звикли називати місцеві Олександра Кіпеня. Він працює вже тридцять років. І за цей час, як розповідають жителі, напевно, не знайдеться такої людини, яка була б незадоволена його роботою. А звертаються до нього жителі аж трьох сіл – Річиця, Мельники-Річицькі та Піски-Річицькі.

Місцева жителька Світлана розповідає, що люди не уявляють, що будуть робити, якщо Олександр не буде працювати.

«Навіщо його в людей забирати, якщо він потрібен нам? Він душу вкладає в людей. Він працює мало не цілодобово. Чесно: я навіть не знаю, скільки він спить. Якщо його заберуть, то де ж та турбота про людей, про яку всі говорять? Він прекрасний фахівець – нам і сімейного лікаря не треба. Відкриває двері і до всіх завжди з посмішкою. А зайдіть в Ратне: якщо прийшли з температурою, то втікатимуть від вас», – розповідає Світлана.

Дуже болюче сприймають звістку про відсторонення й колеги. Зокрема, медсестра Людмила каже, що Олександр врятував не одне життя, тому людям без нього буде дуже важко.

«Мені «пощастило» захворіти на ковід вже вдруге, хоча я вакцинована, а Саша у нас тримається весь цей час. Йому допомагає стійка віра в Бога. Його підтримують люди, бо він дійсно допомагає: вислухає, підтримає, порадить, полікує. А в період цієї пандемії він врятував не одне життя», – каже Людмила.

Тво директора КП «Ратнівський центр первинної медичної допомоги» Людмила Терещук переконує, що про проблему знає, бо до неї звертаються місцеві мешканці з проханням посприяти у зміні рішення відсторонення Олександра від виконання своїх обов’язків. Проте, стверджує, проти закону піти не може, адже на неї будуть накладені великі штрафні санкції.

Такі звернення люди написали у всі можливі інстанціїТакі звернення люди написали у всі можливі інстанції
 

«Я теж за те, щоб Олександр працював. Я ставлюся до нього з повагою, хоча він не лікар, а фельдшер, але він те село тягне. Проте проти закону піти не можу. У районі таких медиків шестеро, ми всіх попередили завчасно», – наголосила Людмила Терещук. 

Лікарка каже, що в районі є проблема з сімейними лікарями. Наразі з 19 – 9 з підтвердженим ковідом. Також чотирьом лікарям уже понад 70 років і мало молодих кадрів.

«У Річицькій амбулаторії є службові квартира і автомобіль, але немає лікаря. Працюємо над цим, даємо оголошення, але знайти медика не вдається. Не хочеться бути голослівною, але двічі в місяць будемо намагатися направляти лікаря для прийому хворих. Мені теж людей шкода, але їм доведеться добиратися до районного центру», – каже лікарка.

Проте людей обурює таке рішення, адже до Ратного – 35 кілометрів, а транспорт їздить не так часто. Особливо важко буде людям старшого віку та тим, у кого малі діти, адже на таку поїздку на прийом до лікаря потрібно буде витратити цілий день.

 

 

 

 

До слова днем раніше, вже зібралися селяни, аби обговорити цю проблему з головою Забродівської ОТГ Миколою Калачуком.

Наразі проблема не вирішена. 

Деталі – на відео Ольги Германюк.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
26 листопада 2023
06 листопада 2023
05 листопада 2023
25 серпня 2023
14 березня 2023
13 березня 2023
29 січня 2023
13 грудня 2022
26 жовтня 2022