Поділитись:

Слоїк меду, або Як на Волині з бджолиного продукту роблять крем (фото, відео)

Середа, 26 січня 2022, 11:50

Ніжний та легкий крем-мед густою цівкою лягає у невеличкий слоїк. Не треба бути спеціалістом, аби на око зауважити, що цей мед дещо незвичайний. Так і кортить зачерпнути ту цівку і спробувати ласий продукт. Я не є поціновувачкою меду й не вмію відрізнити, де він якісний, а де – несправжній. Але крем-мед, намащений на скибку сірого пахучого хліба, – це, по-перше, ну дуже красиво, а по-друге, неймовірно смачно. А якщо ще із запашним чаєм..

 

 

У консервному цеху Ківерцівського лісового господарства нас уже чекають. Йдемо на лінію з виготовлення крем-меду. Це – невелике приміщення, у якому за допомогою якісного польського обладнання виготовляють цей смачний делікатес. Не складно, але стомливо довго – саме таким є процес його виготовлення.

 

 

 

Начальниця консервного цеху Олеся Гожик розповідає, що кремування – справа непроста. У руках в неї – банка цього смачного меду, яка коштує 70 гривень. Це дорожче, ніж банка звичайного. Адже його виготовлення займає від чотирьох до десяти діб. І залежить все тут від сорту меду та його кристалізації.

Інженер з побічного користування Олександра Кузьмич та Олеся Гожик><span class=Інженер з побічного користування Олександра Кузьмич та Олеся Гожик
 

 

 

 

«Звичайний бджолиний мед механічним способом при певній вологості і температурі перетирається у кремувалках. Наразі цей продукт є для нас новим, ми вивчаємо та пробуємо текстуру, колір, смаки. Відслідковуємо, який сорт меду найкраще себе поводить. Зосереджуємося на тому, щоб розробити власний рецепт. Наприклад, до меду можна додати будь-яку ягоду, імбир, прянощі. Але вони мають бути сублімовані. У крем-мед можна додавати навіть соснові шишки. При застудних захворюваннях це буде дуже актуально. Та й загалом мед – то наш лікар. Це буде, звичайно, дорогий продукт, але натуральний. А корисне дешевим не буває, погодьтеся», – зауважила Олеся Гожик.

Виготовляти мед у цеху почали з минулого літа. І вже точно знають: крем-мед з акації виготовити неможливо, бо акація не кристалізується.

«Люди не розуміють, у чому різниця між двома сортами меду. Крем-мед на смак легший, менш солодкий, в ньому немає кристалів, легко намащується та не має такого різкого запаху. Якщо його правильно зберігати, то він не буде кристалізуватися увесь рік», – розповідає начальниця цеху.

 

 

У дегустаційній залі ми пробуємо цей продукт із сиром та хлібом. І дійсно: запаху меду немає, вловлюю лише легкі ніжні нотки, які ледь нагадують мед. Відтінок інший – він дещо світліший. Цей мед має й іншу структуру.

 

Цей продукт не продається на полицях магазинів, лише в мережі фірмових крамниць «Лісовичок» та на сайті волинських лісівників. Проте в цеху працюють над виготовленням технічної документації.

 

 

В Україні про крем-мед дізналися близько п’яти років тому. А от у світі цей продукт смакують уже майже століття. У 1928 році його розробив та запатентував американський професор Елтон Дайс.

До слова, консервний цех Ківерцівського лісового господарства нещодавно повністю відремонтували за ініціативи начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка. Головний лісівник області переконливо доводить: ліс – не лише деревина, лісове господарство у пошуках додаткових джерел доходів має постійно працювати над диверсифікацією виробництва. То ж це підтримав директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Анатолій Ярмолюк – і за порівняно короткий час консервний цех суттєво модернізували. А це, за словами Олесі Гожик, дало комфортні умови праці і позитивно вплинуло на продуктивність.

 

 

Після відвідин цеху я звернула увагу, що в магазинах Луцька є крем-мед різних виробників. У баночці він дуже рідкий і дуже темний. Прочитавши його склад, засумнівалась у його натуральності. І, здається, тепер вмію вибирати справжній мед.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів