Поділитись:

«Злочинне угруповання» у Луцьку масово переводить квартири у «комерцію»

Понеділок, 24 січня 2022, 11:43
«Злочинне угруповання» у Луцьку масово переводить квартири у «комерцію»

Фото ілюстративне

У Луцьку діє «злочинне угруповання», яке масово переводить квартири на перших поверхах багатоквартирних будинків у комерційні об'єкти.

Про це повідомив начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради Владислав Троць під час засідання постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності 24 січня.

За словами посадовця, у міськраді вивчали практику інших обласних центрів. Якщо в інших містах таких ситуації обраховуються десятками, то  у Луцьку – вже сотнями. 

«Це ще не злочинне угрупування, але ми працюємо з ними вже як зі злочинним угрупуванням», – повідомив Владислав Троць.

Як розповів посадовець, у Луцьку є позитивна практика протидії такій незаконні перереєстрації. Зокрема, Луцькрада звертається до Мін'юсту. Є випадки позбавлення доступу «чорних» реєстраторів до реєстру і навіть скасування права власності.

Як пояснив Владислав Троць, власники таких об'єктів масово почали звертатися до відділу державного архітектурно-будівельного контролю зі зверненнями щодо реконструкції таких комерційних об'єктів, аби узаконити таку реконструкцію.

Тож аби боротися із незаконною перереєстрацією, відділ державного архітектурно-будівельного контролю підготував проєкт рішення, яке передбачає, що в розташуванні об'єкта має бути прописана раніше присвоєна адреса, якщо об'єкт вже введений в експлуатацію у встановленому порядку.

«Всі об'єкти, про які йдеться, були переведені не у встановленому законом порядку. Це єдиний момент, за який ми можемо вчепитися, щоб давати їм відмову. Тож ми хочемо прописати у рішенні, що якщо об'єкт не прийнятий в експлуатацію, якщо у нього немає декларації чи сертифіката про готовність, то інформація про розташування такого об'єкта буде вважатися недостовірною», – пояснив Владислав Троць.

Тож у міській раді планують зобов'язати реєстраторів перевіряти цей факт і у разі відсутності такої інформації відмовляти у проведенні державної реєстрації таких об'єктів. Також Владислав Троць додав, що ця процедура не передбачена законодавством, однак, за його словами, іншого шляху боротьби з незаконною перереєстрацією немає.

Посадовець пояснив, як діє схема. Спершу через «чорних» реєстраторів власники переводять квартиру у комерційний об'єкт. А щоб узаконити цю процедуру – звертаються до державного архітектурно-будівельного контролю із повідомленням про проведення реконструкції. У разі якщо у випадку такої реконструкції не змінюється площа і цільове призначення приміщення – відділ державного архітектурно-будівельного контролю не має підстав для відмови. Для того, щоб уникнути цієї ситуації, пояснює Владислав Троць, і необхідно прийняти відповідне рішення. 

«Виходить так, що Луцька міська рада бореться із такою перереєстрацією, але відділ державного архітектурно-будівельного контролю її реєструє», – пояснює Владислав Троць.

Окрім того, посадовець зазначив, що на внутрішній комісії відділу розглядалася пропозиція «очолити» такий спосіб перереєстрації, аби ввести додаткову адмінпослугу, щоб підприємці сплачували певні кошти до міського бюджету за таку послугу, а перереєстрація відбувалась під наглядом відділу державного архітектурно-будівельного контролю. Але таку пропозицію не підтримали.

Владислав Троць додав, що один із найрадикальніших методів боротьби з такими підприємцями – перекриття їм доступу каналізації.

«Вони будуть мати світло і воду, але будуть виносити відходи у відрах», – зазначає Владислав Троць.

Посадовець додав, що він категорично проти будь-якої комерції на перших поверхах, адже це перешкоджає під'їзним шляхам.

Члени комісії заслухали Владислава Троця та підтримали запропонований ним проєкт рішення.

Нагадаємо, що у центрі Луцька на вулиці Кривий Вал, 19 триває реконструкція приміщення, у якому раніше розміщувалася їдальня «Берізка». За цією ж адресою – приміщення Головпоштампту, що є пам'яткою місцевого значення. Тож у Луцькій міській раді з'ясовують, чи законно розпочалися роботи з реконструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів