Поділитись:

Від шин та «кульків»: на обох полюсах Землі вперше виявили нанопластикове забруднення

Субота, 22 січня 2022, 01:58
Від шин та «кульків»: на обох полюсах Землі вперше виявили нанопластикове забруднення

На Південному та Північному полюсах Землі вперше виявили нанопластикове забруднення. Дуже легкі частинки переносить вітер та океанські течії.

Дослідження опублікували в Environmental Research, пише hromadske.ua з посиланням на The Guardian.

Так, у мілілітрі талого льоду в Гренландії виявили 13 нанограмів нанопластику, а от в антарктичних льодах його знайшли у чотири рази більше.

У Гренландії вчені аналізували крижаний покрив глибиною 14 метрів. Він складався з шарів снігу та льоду, які утворилися ще в 1965 році.

Тож, відповідно до дослідження, нанопластик забруднює Гренландію вже щонайменше 50 років. Дослідники виявили, що половина частинок утворилась від одноразових пластикових пакетів; чверть частинок утворилась від зношених автомобільних шин. Також був нанопластик від поліетилентерефталату, який використовують в одязі й для виготовлення пляшок.

В Антарктиді теж був нанопластик від одноразового посуду, а також харчових контейнерів. Ця частина Землі віддалена від населених пунктів, тож частинок шин там не виявили.

Раніше нанопластик виявляли у британських річках, морській воді з Північної Атлантики, в озерах Сибіру та снігу в австрійських Альпах. Водночас автор дослідження нанопластику на полюсах Землі Душан Материч припустив, що його найбільше на територіях, населених людьми.

Чому це важливо?

Дослідники поки що не мають остаточної відповіді на питання, як саме мікропластик і нанопластик впливають на наш організм. Але, наприклад, мікропластик потрапляє в нього в різні способи – від пакетованого чаю до пляшечок для дитячого годування. Дослідження 2019 року, здійснене під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, показало, що дорослі за рік споживають у середньому 50 тисяч частинок мікропластику.

Інша проблема з мікропластиком – у тому, що через свій невеликий розмір і вагу він дуже легко переноситься вітром. Ще минулого року французькі та британські науковці висловили припущення, що мікропластик відносить вітром та опадами в найбільш віддалені куточки Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів