Поділитись:

Кликун серед шипунів: на Волині вперше помітили рідкісного лебедя (фото)

Четвер, 20 січня 2022, 14:07
Кликун серед шипунів: на Волині вперше помітили рідкісного лебедя (фото)

На Волині на території національного природного парку вперше виявили на зимівлі нехарактерного для нашого краю птаха – лебедя кликуна.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці National Park «Prypiat-Stokhid».

На території Національного природного парку «Прип'ять-Стохід» 18 січня 2022 року на річці Стохід вперше зафіксували на зимівлі південний вид птахів – лебідь-кликун в зграї лебедів-шипунів. Незвичного для Волині птаха виявив старший науковий співробітник Корх Ю.О.

Довідково:
Лебідь-кликун – великий птах, який важить від 7 до 10 кг, іноді більше. Тіло витягнуте, довжина шиї приблизно рівна довжині тулуба. Ноги короткі, віднесені назад. Дзьоб лимонно-жовтий з чорним кінчиком. Оперення біле. У оперенні велика кількість пуху. Молоді птахи мають димчасто-сіре оперення з темнішою головою. Чисто білого кольору оперення кликуна набуває лише на третій рік життя. Самець і самиця зовні практично не відрізняються одне від одного. Шию кликун тримає прямо, не згинаючи її у формі букви «S», як лебідь-шипун. Сам лебідь-кликун також дещо дрібніший за шипуна.
Лебеді-кликуни гніздяться на північних межах лісів Євразії від Скандинавії і Шотландії до Чукотки і Сахаліну. На півдні зустрічаються до Ладозького озера, Монголії, півночі Японії, північної частини Каспійського моря. Зимувати летять на північ Середземного моря, на Каспійське море і в Середню, Південну і Південно-Східну Азію. Лише деякі птахи залишаються зимувати на місцях гніздування. Зазвичай не відлітають на зимівлю кликуни зі Скандинавії, Білого і Балтійського морів. Також залишаються зимувати лебеді, що живуть на незамерзаючих або на не повністю замерзаючих водоймищах Євразії. На місця гніздування кликуни прилітають парами протягом всієї весни, починаючи з середини березня.

Кликун серед шипунів: на Волині вперше помітили рідкісного лебедя (фото)Кликун серед шипунів: на Волині вперше помітили рідкісного лебедя (фото)Кликун серед шипунів: на Волині вперше помітили рідкісного лебедя (фото)

Нагадаємо, 2 січня на околиці Нововолинська п'яні браконьєри заради розваги застрелили лебедя, пара яких жила на ставку декілька років.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів