Поділитись:

Волинські експерти розповіли, як правильно пірнати в ополонку (відео)

Вівторок, 18 січня 2022, 14:17
Волинські експерти розповіли, як правильно пірнати в ополонку (відео)

Пірнати в ополонку на Водохреща – добра традиція, але слід пам’ятати, що, якщо люди систематично не займаються моржуванням та не є загартованими, це ніякої користі організму не принесе, а може, навіть, нашкодити.

Тож як не отримати негативних наслідків від пірнання в ополонку йдеться у сюжеті телеканалу «КонкурентTV».

Багато волинян на Водохреща полюбляють купатися в крижаній або дуже холодній воді. Але слід пам’ятати: якщо люди систематично не займаються моржуванням, не є загартованими, таке «одноразове» занурення ніякої користі організму не принесе. Може, навіть, навпаки. Новачки в ополонці можуть спіймати спазм або переохолодження.

Оксана Змій, сімейний лікар Амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 2, пояснила:

«Тим, хто раніше не пірнав в ополонку, тим, хто раніше не купався зимою, я думаю, не варто починати так екстремально занурюватись в ополонку. Починати зазвичай потрібно, якщо людина планує на Водохреща пірнати в ополонку, то бажано за декілька місяців до того загартовувати організм».

Оксана Змій каже: купання в крижаній воді – досить екстримальний захід. Тож не усім лікарі рекомендують до нього вдаватись. Зокрема, не варто пірнати в ополонку людям літнього віку, дітям та тим, хто має слабкий імунітет.

«Людині, яка зараз має якісь ГРВІ, не варто пірнати – добра з того не буде. Чи організм людини є ослаблений, імунна система ще не відновилась в достатній якості, і тому невідомо, як вплине різке переохолодження на стан людини», – зазначила Оксана Змій.

Наслідки можуть бути негативні, починаючи із запалення легень, простудних захворювань, і закінчуючи різким спазмом судин – це може бути і інфаркт, і інсульт.

Тож, аби не отримати поганих наслідків, до купання в ополонці радять ретельно підготуватись. Зокрема, з собою варто взяти змінний сухий одяг та додаткову ковдру.

Петро Савчук, начальник сектору медичного забезпечення та медико-біологічного захисту ДСНС у Волинській області порадив:

«Якщо ви прийняли рішення, то, будь ласка, підготуйтесь до цього. Візьміть з собою запасний теплий одяг, ковдру, щоб після того, як окунулись в холодну воду, – 5-10 секунд, не більше, чимшвидше намагайтесь покинути воду – одразу одягніть щось сухе. І обов’язково майте з собою змінну білизну».

Варто зазначити, що у Водохреще на Волині буде чимало місць для пірнання в ополонку. Утім рятувальники чергуватимуть лише на 20 локаціях по всій території області. 

Максим Огороднік, головний фахівець відділу реагування на надзвичайні ситуації ДСНС у Волинській області, зазначив:

«На цих постах будуть чергувати близько сотні рятувальники і близько 20 одиниць техніки, яка буде обладнана всім для порятунку на воді».

Тож фахівці наголошують: варто бути обережними. Адже таке миттєве занурення, за умов недотримання правил безпеки, може призвести до негативних наслідків, в тому числі й до смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів