Поділитись:

Кібератаки РФ можуть залишити звичайних українців без світла, тепла і грошей

Неділя, 16 січня 2022, 03:48
Кібератаки РФ можуть залишити звичайних українців без світла, тепла і грошей

Після нападу хакерів на сайти українських міністерств 14 січня, американські експерти попередили про можливі серйозні кібератаки, які можуть відчути прості громадяни України.

Про це пише Українська Правда з посиланням на Reuters.

«У міру зростання напруженості ми можемо очікувати агресивнішої кіберактивності в Україні й, можливо, в інших місцях», – вважає аналітик із розвідки американської компанії з кібербезпеки Mandiant Джон Халтквіст.

За його словами, ця кіберактивність може включати «руйнівні атаки, націлені на критично важливу інфраструктуру». Тому Україні потрібно вже розпочати підготовку.

Агентство зазначає, що втручання хакерів у роботу лікарень, енергетичних компаній та фінансову систему донедавна були рідкістю. Але організовані кіберзлочинці, багато з яких живуть у Росії, в останні два роки агресивно переслідували установи за допомогою програм-вимагачів, заморожування даних та комп'ютерного обладнання, необхідного для догляду за пацієнтами лікарень.

Згідно з судовими розглядами, повідомленнями ЗМІ та медичних працівників, у деяких випадках ці втручання призводили до загибелі пацієнтів, пише Reuters.

Агентство підкреслює, що п’ятнична атака на українські веб-сайти включала попередження «боятися і чекати гіршого» в той час, коли Росія зосередила близько 100 000 військовослужбовців біля кордонів України.

«Росія неодноразово відкидала звинувачення у хакерських атаках, висунуті Україною та іншими країнами протягом багатьох років. Попри те, що Росія підозрюється у нових веб-атаках, Україна безпосередньо не звинувачує Росію», – зазначає Reuters.

Колишній керівник відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитро Альперович вважає, що якщо Росія здійснить нову військову агресію проти України, це супроводжуватиметься кібератаками. За його словами, ці кібератаки, найімовірніше, будуть руйнівними, але не фатальними.

«Це буде другорядне шоу. Основне шоу буде на землі», – сказав він.

Агентство нагадує, що Україна вже постраждала від деяких із найбільших на сьогодні кібератак на об'єкти інфраструктури.

«У грудні 2015 року перша у своєму роді кібератака позбавила світла 225 тисяч людей на заході України, при цьому хакери також атакували електророзподільне обладнання, що ускладнило спроби відновити електроенергію», – йдеться у тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
11 березня 2024
27 лютого 2024
22 лютого 2024
01 лютого 2024
31 грудня 2023
25 грудня 2023
23 грудня 2023
16 грудня 2023