Поділитись:

Волинські постачальники не забезпечують школи багатьма продуктами із «меню Клопотенка»

П'ятниця, 14 січня 2022, 17:10
Волинські постачальники не забезпечують школи багатьма продуктами із «меню Клопотенка»

Волинські постачальники продуктів у освітні заклади не можуть забезпечити їдальні шкіл та дитсадків багатьма продуктами із нового «меню Клопотенка». 

Про це ішлося під час круглого столу «Нові норми та порядок організації харчування дітей», організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ» у п'ятницю, 14 січня. 

Модераторка дискусії, депутатка Луцькради від «СВІДОМИХ» Алла Надточій зауважила, що навколо нових вимог до харчування у закладах освіти точаться дискусії. І часто батьки дітей, які харчуються у школах і садочках Луцької громади скаржаться, що діти не їдять страви з нового меню. 

Волинські постачальники не забезпечують школи багатьма продуктами із «меню Клопотенка» 

Провідна фахівчиня відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Віта Зарицька відповіла, що однією з причин виникнення таких скарг може бути не саме меню, а банальне недотримання рецептури через відсутність багатьох продуктів. 

«Реформа повинна була відбутися вже давно. Харчування у закладах освіти було застаріле, і з радянських часів нічого не мінялося. Потрібно було щось змінювати, бо на сьогодні у нас значно більший вибір і асортимент. Але в той же час станом на зараз не всі постачальники продуктів, які працюють із закладами освіти, можуть забезпечити необхідним набором продуктів. Наприклад, елементарно гарбуз з документами знайти дуже важко. Ту ж квасолю нема, де дістати. Багато добавок із «меню Клопотенка» є незвичними для постачальників – горіхи, насіння різне. Це продукти не з дешевої категорії», – каже фахівчиня. 

Волинські постачальники не забезпечують школи багатьма продуктами із «меню Клопотенка» 

За її словами, перш ніж запустити закон, варто було би налагодити ланцюги постачання потрібних продуктів. Це суттєво зменшило би кількість проблем та дискусій, які виникли з моменту запуску реформи у дію. 

Довідково:
З 1 січня в Україні почали діяти нові правила шкільного харчування. У вимогах до меню школярів суттєво зменшили кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження, хлібо-булочних виробів. Натомість, відтепер школярі вживатимуть більше молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Меню навчальні заклади повинні розробляти не на два, а на чотири тижні. Таким чином харчування школярів стане значно різноманітнішим.  Впроваджувати реформу допомагав популярний кухар Євген Клопотенко. Відповідно до нових вимог він розробив низку рецептів для шкільного меню, які за бажанням можуть використовувати навчальні заклади. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів