Поділитись:

Не живе довго у повітрі: вчені дослідили заразність коронавірусу

Четвер, 13 січня 2022, 03:24
Не живе довго у повітрі: вчені дослідили заразність коронавірусу

Коронавірус стає на 90% менш заразним через 20 хвилин після того, як потрапляє в повітря.

Про таке свідчать перші у світі дослідження того, як вірус виживає в повітрі, пише Hromadske.ua.

Дослідження, проведене науковцями Бристольського університету, поки не пройшло рецензування.

Результати ще раз підкреслюють, що найлегше вірус передається на короткі відстані, а отже соціальна дистанція та носіння маски, ймовірно, є найефективнішим засобом запобігання інфекції. Провітрювання, швидше за все, матиме менший ефект, кажуть учені.

Швидкість висихання частинок вірусу змінюється залежно від відносної вологості навколишнього повітря, кажуть науковці. Так, коли показник вологості був нижчим за 50%, як у багатьох офісах, вірус втрачав половину своєї інфекційності протягом 10 секунд, після чого спад був повільнішим.

Водночас при вологості 90%, як, наприклад, у ванній кімнаті, зниження інфекційності було більш поступовим: 52% частинок залишалися заразними через 5 хвилин, а через 20 хвилин — лише приблизно 10%.

«Це означає, що якщо я сьогодні зустрічаюся з друзями на обіді у пабі, основним ризиком, ймовірно, буде те, що я передам вірус своїм друзям, або мої друзі передадуть його мені. Але нам не передадуть вірус ті, хто сидять в іншому боці залу», — сказав професор Джонатан Рід, директор дослідницького центру аерозолів та провідний автор дослідження.

У публікації наголосили, що температура повітря не впливає на вірусну інфекцію попри поширену думку про те, що передача вірусу нижча під час теплої погоди.

Зазначається, що вчені проводили дослідження з усіма штамами коронавірусу, окрім «Омікрону». З ним експерименти планують провести протягом найближчих тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів