Поділитись:

Терор у Казахстані: 6 тисяч людей заарештували, серед них багато іноземців

Неділя, 09 січня 2022, 12:09

За участь у заворушеннях у Казахстані затримали вже 5,8 тисячі людей, серед них є значна кількість іноземців.

Про це повідомляє BBC Україна.

Ситуаційний центр МВС повідомляє про затримання 5969 осіб. Вночі МВС повідомляло про 5 135 затриманих.

Триває «зачистка» населених пунктів. У всіх регіонах країни ситуація стабілізована, – стверджує пресслужба президента Казахстану.

Трохи менше 100 людей затримали лише в Алмати за минулу ніч, передає агенція Sputnik Казахстан.

«У різних районах міста ще чути постріли, але вони швидше схожі на попереджувальні», – передає телекомпанія «Мир».

134 людини відправили до ізоляторів тимчасового тримання за підозрою у скоєнні особливо тяжких злочинів, уточнює портал ORDA Kazakhstan.

Напередодні влада повідомляла про понад 4,4 тисячі затриманих.

МВС також уточнило кількість загиблих силовиків. Загинули 16, постраждали понад 1,3 тисячі співробітників поліції, нацгвардії та військовослужбовців, повідомили у міністерстві. Раніше влада повідомляла про 18 загиблих.

Порушили 125 кримінальних справ, пов'язаних із заворушеннями, зокрема за фактами застосування насильства, вбивств та пограбувань, заявив в ефірі держканалів в.о. міністра внутрішніх справ країни Ерлан Тургумбаєв.

Пошкоджено та знищено понад 400 автомобілів, 346 з них – машини поліцейських, сказав також Тургумбаєв. За його словами, мародери розграбували понад 100 великих об'єктів торгівлі та банків, попередні збитки становлять близько 212 мільйонів доларів.

В Алмати 5 січня одночасно прибули 20 тисяч людей, стверджує в.о. міністра внутрішніх справ Казахстану Єрлан Тургумбаєв. Люди, що прибули, були добре озброєні і організовані, цитує його Sputnik Казахстан.

У п'ятницю ввечері цю цифру називав Касим-Жомарт Токаєв серед повідомлень у Твіттері.

«В Алмати було не менше шести хвиль нападів терористів загальною чисельністю 20 тисяч людей», – писав він англійською мовою.

У суботу ЗМІ зауважили, що саме цей твіт зник. Інші повідомлення, написані Токаєвим у тому самому треді, залишилися.

Наразі глава МВС заявив, що близько 20 тисяч людей з усіх околиць міста Алмати, одномоментно прибувши до центру міста, напали на будівлю акімату (міської адміністрації).

«Вони були краще озброєні та організовані. Через значну чисельну перевагу їм вдалося прорвати кілька ліній оборони і проникнути в будівлю. Під натиском численного натовпу, щоб уникнути випадкових жертв, поліція була змушена відступити», – стверджує Тургумбаєв, якого цитує Інтерфакс.

У захопленні аеропорту Алмати брали участь близько 800 людей, стверджують у МВС.

Нагадаємо, що казахські мільярдери на тлі масових протестів проти керівничого режиму втрачають свої статки. Серед тих, хто побіднішав, – донька та зять колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 серпня 2023
10 травня 2023
27 листопада 2022
21 листопада 2022
25 вересня 2022
22 вересня 2022
27 серпня 2022
15 серпня 2022
05 серпня 2022