Поділитись:

У 2021 році світові ціни на харчові продукти досягли максимуму за останні 10 років

П'ятниця, 07 січня 2022, 05:33
У 2021 році світові ціни на харчові продукти  досягли максимуму за останні 10 років

У 2021 році світові ціни на харчові продукти зросли на 28%, вони сягнули найвищого рівня за останнє десятиліття.

Про це повідомило продовольче агентство Організації Об'єднаних Націй, пише Hromadske.ua.

Так, індекс цін на харчові продукти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, який відстежує найбільшу кількість харчових продуктів у всьому світі, становив у 2021 році в середньому 125,7 пункту. Це найвищий показник з 2011 року – тоді він сягав 131,9 пункту. Цей індекс є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів.

Експерти фіксують значний ріст за серпень-листопад, що пояснюють неуспішним урожаєм і великим попитом за минулий рік.

У своєму останньому повідомленні харчове агентство не висловило багато надій, що зростання цін може зменшитися цього року.

«Висока вартість сировини, глобальна пандемія, що не припиняється, та дедалі більш невизначені кліматичні умови залишають мало місця для оптимізму щодо повернення до більш стабільних ринкових умов навіть у 2022 році», – підсумував старший економіст Абдолреза Аббассіан.

У грудні дещо впали ціни на всі продукти, зокрема на харчові й молочні, на рослинні олії та цукор, повідомило агентство в щомісячному оновленні.

Воно пояснило це зменшенням попиту протягом місяця, занепокоєнням стосовно нового штаму коронавірусу «Омікрон», а також зниженням урожаю пшениці з південної півкулі.

Однак ціни на всі харчові продукти демонстрували різке зростання протягом 2021 року в цілому, а індекс цін на рослинну олію досяг рекордно високого рівня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів