Поділитись:

Правила санітарних рубок лісу стали більш жорсткими

Середа, 26 жовтня 2016, 16:22

Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, в яких норми для виконання санітарних рубок дерев стають більш жорсткими.

Відповідне рішення уряд ухвалив сьогодні, 26 жовтня, – повідомляє Урядовий портал.

"Суцільні санітарні рубки забороняються у різних видах заповідниках, заказниках та національних парках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Забороняється вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям", – повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

Вперше вводиться можливість контролю громадськості. Планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть оприлюднюватися на сайтах лісгоспів та облуправлінь. Окрім того, буде розширено склад спеціальної комісії, що визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки, а саме долучатимуться представники органів місцевого самоврядування.

Нова редакція Санітарних правил у лісах України також чітко регламентує вибіркові санітарні рубки. Зокрема, проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню; складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку; дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям; зберігатимуться окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи (про це буде робитися відмітка у матеріалах відводу та лісорубному квитку; на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м на один гектар.



Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50
07 березня 2024
14:26
27 лютого 2024
23 лютого 2024
10:01
22 лютого 2024
15 лютого 2024