Безкоштовна медицина на Волині: які послуги передбачено програмою медичних гарантій (відео)

Вівторок, 28 грудня 2021, 20:15

Попри масштабну медичну реформу, яка розпочалась в Україні ще у 2018 році, черги в поліклініках не зменшилися. У медустановах запевняють, що перейшли до електронних реєстрів і максимально цифровізували всі процеси. Та подекуди, маючи навіть електронне направлення до спеціаліста – вас все одно відправлять у реєстратуру за талончиком, або ж попросять записатись у чергу в паперовому журналі.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

У Луцьку, лікарі відзначають, що відколи почали працювати за програмою медичних гарантій – черги значно зменшилися, однак найважче до реформи звикають люди пенсійного віку.

Програма медичних гарантій Національної служби охорони здоров’я стартувала в Україні ще 1 квітня 2020 року. Вона передбачає, що кожен громадянин має право на отримання медичної допомоги у лікувальних закладах безплатно. Для цього – розробили окремий перелік таких послуг. Йдеться не лише про загальний аналіз крові, а й інші дослідження та обстеження. У переліку – 12 вузькопрофільних спеціалістів, серед яких кардіолог, гастроентеролог, інфекціоніст, офтальмолог, дерматолог, ревматолог та інші.

Очільниця консультативно-діагностичного центру Медичного об'єднання Луцької громади Наталія Ящук зазначила, щоб отримати консультацію лікаря-спеціаліста безплатно – пацієнту потрібно укласти договір з сімейним лікарем і взяти у нього електронне скерування. Однак існує перелік медичних послуг, які не потребують направлення.

За нормами Міністерства охорони здоров’я сімейний лікар може підписати максимум 1800 декларацій, терапевт – 2000, а лікар-педіатр – всього 900. Проте в період пандемії ковіду навантаження на лікарів збільшилося. Окрім прийому пацієнтів, лікарі виконують й іншу роботу. 

Детальніше – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: