Поділитись:

За єврокошти на Волині відновили меліоративні мережі

Вівторок, 25 жовтня 2016, 11:14

За кошти Євросоюзу у Ковельському та Ратнівському районах Волинської області розчистили 240 кілометрів каналів.

Проект "Відновлення меліоративної мережі для сприяння економічного зростання сільських територій Волинської області" втілювався упродовж двох років, – інформує ВРДНТКУ.

Від справності меліоративних каналів залежить родючість ґрунтів, а отже те, чи господарюватимуть на землях люди. Експерт з питань фінансування програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" Бернард Вендел пересвідчився, що осушені землі дають урожай: "Я вражений тим, що вдалося побачити. Я ніде не бачив такої гарної моркви, як та, яку вдалося виростити у регіоні, де втілювали проект. І це свідчить про високий потенціал осушених земель".

За словами заступника начальника управління облдержадміністрації, координатора проекту Наталії Кролік, відновлення меліоративної мережі уже засвідчує позитивний вплив на ґрунт і якість води, зокрема знизився об'єми забруднених вод, які потрапляють у криниці, річки й водойми, і таким чином покращився стан навколишнього середовища. Зросла родючість ґрунтів.

Також під час реалізації проекту здійснили низку ґрунтознавчих та гідрогеолого-меліоративних досліджень, аби люди могли ефективно господарювати на осушених землях. Усе це – за кошти програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні".

За коши ЄС виготовили агрохімічні паспорти для усіх власників паїв на територіях, де реалізовувався проект.

"Це комплексний проект, проведений із науковими дослідженнями, з агрохімобстеженнями, з інформуванням населення. Це пілотно-показовий проект за останні 30 років", – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

Експерт з питань фінансування програми ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" Бернар Вендел вважає, що потрібно створити експериментальну ферму і продемонструвати місцевому населенню, як можна заробляти на меліорованих землях.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
28 лютого 2024