Поділитись:

Володимирське комунальне підприємство замовляє ремонти міських об'єктів у брата мера

П'ятниця, 24 грудня 2021, 14:21

Комунальне підприємство «Управляюча житлова компанія» Володимир-Волинської міської ради уклало договорів на понад один мільйон гривень з фірмою свого працівника. Роман Пальонка обіймає посаду комірника. Він водночас є рідним братом міського голови Ігоря Пальонки та депутатом Володимир-Волинської райради. 

Чому комунальне підприємство замовляє ремонти у свого комірника та чи є тут конфлікт інтересів, з'ясовувала журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Аліна Бекерук.

КП «Управляюча житлова компанія» Володимир-Волинської міської ради займається комплексним обслуговуванням об’єктів, управлінням багатоквартирними будинками, утриманням їхнього спільного майна та прибудинкових територій тощо. Вперше про те, що підприємство купує послуги у фірми Романа Пальонки, брата Володимир-Волинського міського голови повідомило видання «Володимир.Медіа»

15-го листопада 2021 року підприємство підписало договір на закупівлю послуг з капітального ремонту даху першого під’їзду будинку №13 на вулиці Поліської Січі у Володимирі-Волинському з приватним підприємством «Альянс». За роботи фірма має отримати 48,2 тис. грн та завершити їх до 31-го грудня 2021 року. Згідно з договором, оплачувати ремонт мають за рахунок коштів з місцевого бюджету (60%) та власних коштів підприємства (40%). 

Фірма «Альянс» зареєстрована 14 квітня 2004 року у селі Заріччя Володимир-Волинського району. Основна його діяльність – організація будівництва будівель. Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», Роман Пальонка є власником та керівником фірми. А згідно з інформацією з декларації, він же працює комірником в КП «Управляюча житлова компанія». При цьому у 2020 році Роман Пальонка отримав 87,7 тис. грн заробітної плати за основним місцем роботи. 

За даними єдиного веб-порталу використання публічних коштів «Spending», загалом ПП «Альянс» упродовж 2015-2021 років отримало 1,032 млн грн від «Управляючої житлової компанії». Загалом – 15 транзакцій. 12 із них на 857 тис. грн здійснені до обрання Ігоря Пальонки міським головою. Тобто впродовж 2015-2018 років та без використання електронної системи закупівель «Prozorro». Решта – на 175 тис. грн – уже в період повноважень Ігоря Пальонки. Усі призначення транзакцій – «за ремонтні роботи». 

Сам Роман Пальонка не приховує, що працює на комунальному підприємстві. За його словами, упродовж близько 14-ти років він обіймав там різні посади.

Депутат Володимир-Волинської райради, комірник КП «Управляюча житлова компанія» Роман Пальонка><span class=Депутат Володимир-Волинської райради, комірник КП «Управляюча житлова компанія» Роман Пальонка

«Був інженером охорони праці, був механіком, комірником. Поєднував також роботу комірника і механіка», – розповів Роман Пальонка. 

Не приховує співпрацю комунального підприємства з приватною фірмою свого працівника і директор «Управляючої житлової компанії» Ігор Вишневський. За його словами, працюючи комірником на комунальному підприємстві, Роман Пальонка також займається ремонтом дахів, тому має відповідний досвід роботи. 

«Є досвід, він (фірма Романа Пальонки, – ред.) нормально роботи виконує і у мене міняти підрядника щось бажання взагалі не було», – каже директор. 

Директор КП «УЖК» Володимир-Волинської міськради Ігор Вишневський><span class=Директор КП «УЖК» Володимир-Волинської міськради Ігор Вишневський

На питання, чому ж «не було бажання» шукати інших підрядників, адже це могло б обійтись дешевше, директор відповів: 

«У нас в місті спеціалістів по покрівлях, наскільки я знаю, немає. Є «Промжитлобуд», але вони займаються зовсім іншими об’єктами. Тобто ремонтують весь дах, а ми робимо тільки частину. Ну, такий невеликий об’єм робіт. Йому це підходило, і мені підходило». 

Голова правління громадської організації «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик каже, що така співпраця може не вважатися конфліктом інтересів з юридичної точки зору, але вона викликає чимало питань у громадськості.

«З нашої точки зору це конфлікт інтересів. І Нацполіція, і НАЗК повинні за такі речі притягати. У даному випадку людина, яка працює на підприємстві, має компанію, і ця компанія виграє у тендерах. За це має бути, як мінімум, покарання за адміністративне правопорушення. Більше того, якщо встановлять, що була здійснена якась розтрата внаслідок цих тендерів, то ми матимемо повне право говорити про корупцію, яка має розслідуватись у межах кримінального кодексу», – пояснив Сергій Миткалик. 

Не приховує інформації про місце роботи свого брата й голова Володимир-Волинської міської ради Ігор Пальонка. При цьому очільник міста вважає, що те, що комунальне підприємство купує послуги з ремонтів у свого ж працівника, є цілком нормальним і тільки поповнює місцевий бюджет. 

Зокрема, таку свою позицію він озвучив під час онлайн-звіту 19 листопада у відповіді на питання про те, чи справді його брат освоює бюджетні кошти через КП «Управляюча житлова компанія».

 

Міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка під час онлайн-звіту 19 листопада відповідає на питання мешканців><span class=Міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка під час онлайн-звіту 19 листопада відповідає на питання мешканців

«Мій рідний брат має будівельну фірму вже більше десяти років. І фірма його працювала на теренах міста, району, надавала послуги з виконання робіт. Є інформація, що на один чи два дахи, дійсно, «УЖК» заключила з ними договір. Але я не бачу нічого в цьому поганого, тому що сьогодні це позиція керівника комунального підприємства. Це підприємство зареєстроване на теренах громади, і, відповідно, воно сплачує податки в бюджет міста, який ми можемо спрямувати на ті чи інші заходи», – розповів Ігор Пальонка.

Міський голова запевняє, що ніяким чином не впливав на рішення директора «УЖК» укладати договори з компанією брата. А комунальне підприємство уже давно купує у неї послуги.  

«Наскільки мені відомо, брат працює в ЖЕКу вже років дев’ять, напевно. Він попередньо, ще як я не був на посаді міського голови, мав договірні відносини з «УЖК». Станом на сьогодні треба питати про це керівника «УЖК». Він розпоряджається грошима», – сказав у коментарі «Силі правди» Володимир-Волинський міський голова. 

Цікаво, що й сам Ігор Пальонка працював у Володимир-Волинській житлово-експлуатаційній конторі №1. Зокрема, у 2005-2010 роках він був її начальником. Після того почав працювати у Зарічанській сільській раді. Згодом Володимир-Волинська ЖЕК №1 у 2019 році була реорганізована у комунальне підприємство «Управляюча житлова компанія».  

Без зв’язків, але зі спільними працівниками

Окрім підприємства «Альянс», «Управляюча житлова компанія» також почала співпрацювати ще з однією фірмою з Заріччя – приватним підприємством «Комфорт-Заріччя». Фірма мала виконати заміну вікон та вхідних дверей у житловому будинку на вулиці Роксолани, 1 у Володимирі-Волинському. За це вона мала отримати 16,5 тис. грн. 

А, за даними єдиного веб-порталу використання публічних коштів «Spending», 3 грудня «Комфорт-Заріччя» отримало ще 29,8 тис. грн за капітальний ремонт даху третього під’їзду будинку на вулиці Ковельській у Володимирі-Волинському.  

Ігор Вишневський каже, що співпрацює з «Комфорт-Заріччя», бо компанія непогано себе зарекомендувала під час виконання робіт на теренах міста. 

«Так, теж ремонтують («Комфорт-Заріччя», – ред.). Зарекомендували себе, вони не перший рік по місту працюють. Тобто якістю робіт я задоволений. Технагляд теж підписує у мене всі акти. Технагляд з Луцька  незалежний. Так що все нормально», – переконує директор комунального підприємства. 

За даними аналітичної системи «YouControl», ПП «Комфорт-Заріччя» зареєстрували у березні 2019-го року. Засновником та керівником компанії є Сергій Ляшук. Цікаво, що одразу ж після своєї появи, компанія почала активно співпрацювати з Зарічанською сільською радою, коли її головою був Ігор Пальонка. Із травня 2019 до кінця 2020 року фірма отримала понад 1,4 мільйона гривень від сільради.  

При цьому у документах, поданих для участі у закупівлях «Комфорт-Заріччя» та «Альянс», є чимало спільного. Зокрема, й працівники. «Комфорт-Заріччя» серед переліку своїх штатних працівників вказувало Олега Кацая. Він же виконував роботу за наймом у ПП «Альянс». На документах обох фірм містяться схожі дефекти друку та сканування. Крім того, обидві фірми розташовані по сусідству, у селі Заріччя на вулиці Новій, 14а та 20.

Також у компанії Романа Пальонки працював й сам керівник «Комфорт-Заріччя», Сергій Ляшук. З документів, які компанія подавала для участі у різних закупівлях, відомо, що він співпрацював з фірмою як найманий працівник та навіть як штатний. 

Роман Пальонка розповів, що, дійсно, наймав на роботу за договором Сергія Ляшука. Він переконує, що це було давно. На питання про те, чому ж його вказано серед переліку працівників у документах 2019-го та 2021 років він відповів так: 

«Можливо, десь було за договором найму. Ну, я вже не пам’ятаю». 

При цьому він переконує, що його компанія ніяк не пов’язана з «Комфорт-Заріччя». А з фірмою він має такі ж відносини, як і з іншими компаніями у місті.

«Ні, абсолютно (непов’язані, – ред.). Багато я знаю фірм, які працюють по місту. Такі самі відносини, як і зі всіма фірмами. Звичайні, трудові відносини», – відповів Роман Пальонка.

Сам міський голова Ігор Пальонка також стверджує, що обидві компанії не пов’язані між собою. Крім того, керують ними різні люди.

«Директором «Комфорт-Заріччя» є людина – Сергій звати його, не пам’ятаю прізвища. Він відношення ніякого не має до даної фірми (до ПП «Альянс», – ред.). Це окрема структура – приватне підприємство», – переконує міський голова Володимир-Волинського. 

Хоч посадовці наполягають на законності таких закупівель, до них все одно лишається чимало питань. Зокрема, й те, чи не стали сімейні, професійні чи ділові зв’язки додатковою причиною обрати саме цих підрядників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
09 березня 2024
20:10
17:22
07 березня 2024
05 березня 2024
27 лютого 2024
16 лютого 2024
14 лютого 2024