Поділитись:

Антитіла при COVID-19: коли з'являються та як довго зберігаються після хвороби?

Четвер, 23 грудня 2021, 12:51
Антитіла при COVID-19: коли з'являються та як довго зберігаються після хвороби?

Як повідомлялося у матеріалі tochka.net, коронавірус небезпечний не лише ураженням легенів та решти органів та систем. Небезпека хвороби полягає ще й у тому, що в багатьох випадках вона протікає безсимптомно. Тож людина може наражати на небезпеку оточуючих з групи ризику, навіть не усвідомлюючи цього. Для власного спокою можна провести швидкий тест на антитіла IgM та IgG до коронавірусу. Цей аналіз можна зробити в лабораторії МедЛаб.

Що таке антитіла?

Антитіла (імуноглобуліни) — особливі білки, які організм виробляє у відповідь на потрапляння інфекції. Антитіла синтезуються навіть у тому випадку, коли захворювання протікає безсимптомно. Їхня функція — побороти вірус та “запам’ятати” його на випадок наступних зіткнень. Існує кілька видів антитіл, але основними вважаються імуноглобуліни М (IgM) та імуноглобуліни G (IgG).

Антитіла IgM

Цей тип антитіл починає вироблятися одразу після зараження. Оскільки вони є першим “форпостом” у боротьбі з недугою, їх наявність свідчить про гостре первинне інфікування.

ВАЖЛИВО! Позитивний тест на антитіла IgM може бути хибним через наявність запальних процесів в організмі (артрит, ревматизм, панкреатит тощо). 

Антитіла IgG

Їхня функція — зберігати інформацію про перенесені захворювання та формування імунітету. Наявність антитіл IgG свідчить про нещодавнє “знайомство” з вірусом. 

Як довго зберігаються антитіла?

У загальному випадку антитіла IgM зникають приблизно через 30 днів (іноді можуть зберігатися до 90 днів), а на зміну їм приходять антитіла IgG. Який саме тест зробити (на той чи інший тип антитіл або ПЛР-тест), підкаже лікар.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів