Поділитись:

Що коїться навколо підозри Петра Порошенка в держзраді

Понеділок, 20 грудня 2021, 18:11
Що коїться навколо підозри Петра Порошенка в держзраді

П'ятому президенту України, народному депутату та лідеру партії «Європейська солідарність» Петру Порошенку оголосили підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР» у справі про поставки вугілля з окупованих територій.

Спочатку про це на брифінгу 20 грудня повідомив колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, а згодом цю інформацію підтвердило й Державне бюро розслідувань.

Справу розслідують за трьома статтями: державна зрада, сприяння діяльності терористичної організації та фінансування тероризму. Якщо провину Порошенка таки доведуть, йому може загрожувати до 15 років ув’язнення з можливою конфіскацією майна.

одночас Турчинов назвав справу проти Порошенка «повністю сфабрикованою» та заявив, що «у влади не вийде зламати опозицію».

«Ідеться про забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014 – 2015 років. Ситуація була надскладною, було військове загострення. У цих умовах тодішнє керівництво країни змогло забезпечити енергетичну безпеку країни», – розповів Турчинов.

За словами Турчинова, владі було відомо, що Порошенко збирається від’їжджати на заздалегідь заплановані зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм, а також європейськими лідерами, які мали б відбутисьнайближчим часом.

«І саме, враховуючи цю ситуацію, вони почали брудне шоу, яке називається "негайне вручення чергової повістки Петру Порошенку на черговий допит"», – зазначив Турчинов.

Захисники Порошенка вважають, що цю підозру вручили неналежним чином, тому планують оскаржити такі дії правоохоронців, розповів у коментарі ВВС News Україна адвокат Петра Порошенка Ілля Новіков.

«Дві години тому до будинку Петра Порошенка приїхала делегація з прокуратури, поцікавилися в охоронця, чи вдома п'ятий президент (він на конференції у Варшаві, але навряд чи вони цього не знали), і засунули в щілину хвіртки текст підписаної підозри "у справі про постачання вугілля з ДНР" та повістку на допит на 23 грудня», – написав на своїй фейсбук-сторінці Новіков.

Також адвокат оприлюднив фото документу, де йдеться про ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
15 лютого 2024
19 січня 2024
01 грудня 2023
15 листопада 2023
13 листопада 2023
03 листопада 2023
25 жовтня 2023
06 жовтня 2023