Поділитись:

У Волинській обласній клінічні лікарні з'явився надпотужний комп'ютерний томограф (відео)

Понеділок, 20 грудня 2021, 20:17
У Волинській обласній клінічні лікарні з'явився надпотужний комп'ютерний томограф (відео)

Комп’ютерний томограф, потужності якого дозволяють робити обстеження, що їх досі не проводили на Волині, встановили в обласній клінічній лікарні.

Про це повідомив журналіст Андрій Гнатюк.

Під час знімання сюжету якраз на діагностику привезли пацієнтку з інсультом, аби з’ясувати подальшу ефективність можливої операції.

«Пацієнтці проводимо нативну комп’ютерну томографію голови, потім робимо перфузію головного мозку з внутрішньовенним контрастуванням, щоб подивитися, яка площа ураження і яку частину мозку ми ще можемо відновити, – розповідає лікар-радіолог ВОКЛ Денис Борсук. – В області таких обстежень не проводять більш ніде».

Швидкість обстеження дозволяє лікарям одразу оцінювати картину.

На другому етапі обстежують мозок після введення контрастної речовини. Сканування виводиться на монітори комп’ютерів, за секунди лікарі бачать уражену ділянку.

«Це все відбувається швидко, тобто з моменту поступлення пацієнта в лікарню й до надання першої допомоги минають лічені хвилини», – каже лікар комп’ютерної томографії ВОКЛ Дмитро Крюков.

Програма орієнтує лікаря, наскільки ефективною може бути операція з порятунку враженої ділянки мозку і які ризики втручання.

«Важлива кожна хвилина, – додає Денис Борсук. – Що швидше ми зможемо надати допомогу, то більшу ділянку враження зможемо відновити».

Окрім того, потужності комп’ютерного томографа дозволяють обстежити серце. І це – найближча перспектива нової послуги у Волинській обласній клінічній лікарні.

На моніторі можна виокремити зображення усього організму й чітко побачити наявні патології.

«Це сучасна машина, що виконує низку нових обстежень, як-то комп’ютерна томографія серця, віртуальна колоноскопія тощо», – зазначив в. о. генерального директора ВОКЛ Олександр Дудар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів