Поділитись:

Загальнобудинкові лічильники газу: що треба знати волинянам

Понеділок, 24 жовтня 2016, 11:15
Загальнобудинкові лічильники газу: що треба знати волинянам

У 2016 році в Україні розпочалася програма облаштування лічильниками газу помешкань тих споживачів, які користуються лише газовою плитою.

Для цієї категорії споживачів для обліку газу встановлюють загальнобудинкові лічильники. За підрахунками НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), це дозволить вчасно забезпечити облік блакитного палива для споживачів та назавжди відійти від поняття "норми споживання" газу, – повідомляє прес-служба ПАТ "Волиньгаз".

Переваги встановлення загальнобудинкового лічильника:

  • Відсутня потреба збільшувати тарифи на газ для споживачів
  • Зникне таке поняття, як "норми споживання газу"
  • Показання лічильника передаються в автоматичному режимі
  • Встановлюється без присутності споживача
  • Можливість легко контролювати нарахування

Розрахунки за природний газ у випадку встановлення будинкового лічильника

Процедура нарахувань затверджена Постановою Уряду від 16 травня 2002 р. № 620у "Тимчасовому положенні про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку", яка проводиться так:

  • Щомісяця в автоматичному режимі показання лічильника надходять до газорозподільної компанії
  • Загальний обсяг палива рівномірно розподіляється між зареєстрованими мешканцями будинку
  • Показання індивідуальних лічильників, які є в квартирах будинку, віднімаються від показань будинкового

Будинковий лічильник газу вбереже споживачів від коливань та перерахунків, пов'язаних з невизначеністю норм споживання газу, які за останній рік змінювалися декілька разів. Після встановлення такого приладу кожний мешканець багатоквартирного будинку зможе порівняти свої розрахунки та визначитись, чи є економічна необхідність встановлювати індивідуальний лічильник.

Споживачі мають можливість легко контролювати показання будинкового лічильника та нарахування за ним. Вони можуть отримати деталізовану роздруківку в газорозподільному підприємстві з даними лічильника, які передаються в автоматизованому режимі. Перевірити показання приладу також можна спільно з представником газового підприємства під час планових робіт.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, яким керуються у своїй діяльності обласні газорозподільні компанії, та затвердженого Постановою НКРЕКП №2494 від 30 вересня 2015 року, для споживачів, які відмовилися від встановлення загальнобудинкового лічильника за кошт газорозподільної компанії та при цьому не встановили індивідуальний прилад обліку за власний рахунок, передбачена відповідальність.

У такому випадку представники газорозподільної компанії складають Акт про відмову споживача від встановлення загальнобудинкового лічильника газу, після чого нарахування здійснюються за граничними нормами споживання, затвердженими Кодексом ГРМ:

  • якщо встановлена газова плита та є централізоване гаряче водопостачання – нарахування буде здійснюватися за нормою 9,8 кубометрів на людину в місяць;
  • якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачанн – нарахування буде проводитись за нормою 18,3 кубометрів на людину в місяць.

Якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного загальнобудинкового лічильника або не встановлять лічильник газу за свій кошт, Закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" зобов'язує припинити газопостачання таким споживачам.

Адреси, за якими волинянам встановлюватимуть загальнобудинкові лічильники газу затверджено у Інвестиційній програмі товариства на 2016 рік. Перелік адрес можна переглянути тут.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
15 травня 2023
17 березня 2023
23 вересня 2022
16:05
22 червня 2022
03 червня 2022
18:46
25 травня 2022
03 березня 2022
25 лютого 2022
27 вересня 2021