Поділитись:

В Австрії дозволили «асистоване самогубство»

Субота, 18 грудня 2021, 02:31
В Австрії дозволили «асистоване самогубство»

Парламент Австрії схвалив закон, який дозволить тяжкохворим людям із хронічними невиліковними захворюваннями отримати спеціальні препарати, щоб піти з життя. Однак цьому передуватиме низка умов.

Про це пише AP, повідомляє hromadske.ua.

Наразі в Кримінальному кодексі Австрії зазначено, що за «спонукання іншої людини до самогубства або надання їй допомоги» загрожує тюремне ув’язнення від 6 місяців до 5 років.

Однак у грудні 2020 року Конституційний Суд Австрії постановив, що припис про «надання допомоги» є неконституційним і фактично забороняє будь-які види допомоги за будь-яких обставин. Тож він має бути вилучений до кінця цього року.

Так, законодавці Австрії схвалили законопроєкт, який узгоджує положення кримінального законодавства з рішенням суду. Уже з наступного року тяжкохворі люди, які мають хронічні захворювання або не мають перспективи на одужання, зможуть заявити про своє бажання піти з життя.

Для цього потрібно буде підтвердити діагноз, поговорити принаймні з двома лікарями та довести свою здатність самостійно ухвалювати рішення. Після періоду, визначеного для роздумів, людина передає свою заяву нотаріусу чи адвокату.

Лише тоді можна буде придбати спеціальні препарати в аптеці. Назви аптек, які надають ліки, не будуть розголошуватися. Про них знатимуть лише юристи й нотаріуси, які отримають заяву клієнта.

Цей закон стосується лише повнолітніх. «Активна допомога» в самогубстві, зокрема убивство людини на її прохання, залишається незаконною і передбачає кримінальну відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
08 лютого 2024
29 січня 2024
24 січня 2024
15 січня 2024
04 січня 2024