Поділитись:

Рада схвалила створення нового регулятора у сфері інтернету та мобільного зв'язку

Четвер, 16 грудня 2021, 23:25
Рада схвалила створення нового регулятора у сфері інтернету та мобільного зв'язку

Верховна Рада 16 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №6055, який створить в Україні регулятор у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв’язку європейського зразка.

За це проголосували 296 депутатів.

Повідомляється, що регулятор, зокрема, визначатиме населені пункти без фіксованого інтернету чи мобільного зв’язку й буде забезпечувати надання таких послуг.

Також орган контролюватиме діяльність операторів, провайдерів і надавачів поштових послуг, а ще стежитиме за якістю електронних комунікаційних послуг.

Крім того, регулятор зможе позасудово врегульовувати спори між споживачами та операторами чи провайдерами, а також спори щодо доступу до інфраструктури.

Новий регуляторний орган працюватиме замість Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації (НКРЗІ), яка регулювалася законом «Про телекомунікації». З дня набуття чинності закону №6055, 1 січня 2022 року, НКРЗІ автоматично трансформується у Нацкомзв'язку.

Членів комісії обиратимуть під час відкритого конкурсу. Кандидати повинні мати принаймні магістерський ступінь з електроніки та телекомунікації; інформаційних технологій; права; соціальних та поведінкових наук (спеціальність – економіка); публічного управління та адміністрування.

У пояснювальній записці йдеться, що для роботи органу необхідні 570 мільйонів гривень.

У Міністерстві цифрової трансформації зазначають, що ухвалення цього закону – ще один важливий крок для входження України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів