Поділитись:

«Про це не розкажеш на сімейній вечері»: луцький студент волонтерив на PornHub (інтерв'ю 18+)

Автор: Міла Роспопа |
Неділя, 12 грудня 2021, 21:46
«Про це не розкажеш на сімейній вечері»: луцький студент волонтерив на PornHub (інтерв'ю 18+)

Ідея цього інтерв'ю з'явилася спонтанно. Одного разу за милою редакційною розмовою на ІА «Конкурент» наш колега зізнався, що волонтерив на PornHub.  Наступного дня ми вже сиділи у офісній їдальні, і легко та невимушено говорили про незвичайний досвід наймолодшого члена нашої команди. 

Максимові Кравчуку 21 рік. Він навчається на магістратурі ВНУ імені Лесі Українки і паралельно працює за спеціальністю – випусковим редактором на нашому сайті. Макс креативний і незвичайний хлопець, і спробував себе у дуже різних професіях: продавав побутову техніку, грав у театрі. А ще кілька років тому був перекладачем на найпопулярнішій у світі порно-платформі. 

Про те, як він став перекладати порно та чому покинув це захопливе заняття, Макс розповів у відвертій і веселій розмові на редакційній кухні. 

— Максе, за 21 рік ти багато встиг: закінчив бакалаврат Факультету філології та журналістики, побув старостою групи,старостою гуртожитку, працюєш за спеціальністю. Поза цим був актором, помічником продавця. Як ти потрапив у PornHub?

— Якось зі своїми друзями я гарно проводив час... Молоді люди, буває, різним займаються... І побачив кнопку «Платформа перекладу» на PornHub – вирішив натиснути на неї. Почитав, що там потрібно зробити. Треба було всього перекласти текст на 2-3 абзаци. Текст був зовсім нескладним, і я навіть не використовував перекладача. Надіслав його. 

Пройшло десь 2-3 місяці, і я навіть встиг забути, чим займався. І одного чудового дня побачив на своїй пошті лист із приблизно таким текстом: "Вітаємо! Ми розглянули вашу заявку і ви можете бути перекладачем PornHub". 

— Це була якась твоя робота, чи підробіток?

— Це не була ані робота, ані підробіток, оскільки жодної копійки я звідти не отримав. Робота перекладача на PornHub відбувається на волонтерських засадах. Там є своя система нагород. За кожною мовою перекладання формується свій рейтинг, і якщо ти втрапляєш до трійки найкращих у рейтингу певної мови, тебе нагороджують якимсь призом. Коли я ще цим займався, то отримати можна було преміум-підписку на три місяці або цікавий мерч від PornHub. У них же ж там свої кружки, боді, футболки...

— Бути волонтером у різних соціальних ініціативах – поширена і зрозуміла річ. Але от волонтерити у PornHub... Що це для тебе означало?

— Мабуть, більше розвагу, ніж щось серйозне. Я був волонтером у багатьох інших штуках, і, в принципі, просто для розваги і фану цим займався. 

— Коли це, до речі, було?

— У 2018-му році мені надійшов цей доленосний (голосно сміється – ред..) лист. Мені було вже повних 18 років. 

Так, ми зібрали для цього інтерв'ю найдивніші фото МаксаТак, ми зібрали для цього інтерв'ю найдивніші фото Макса
 

— Що саме ти перекладав?

— Тільки заголовки. Описів там нема. PornHub – не та річ, де є описи порно. Там тільки заголовки і все. За весь час я переклав від 150 до 200 назв різних відео. 

— Що головне для перекладача заголовків PornHub?

— Мені здається, потрібно, перш за все, оцінювати художню значимість (починає ще голосніше сміятися - ред..)... Потрібно знати дуже багато синонімів, які позначають певні органи людських тіл, поняття, процеси...

— Скільки ти знаєш синонімів до слова «цицьки»?

— Та достатньо. Але це російські синоніми. Штука в тому, що українська платформа перекладу не доступна на PornHub. Українською там не можна читати назви. Власне, це одна з причин, чому я перестав цим займатися. 

Щодо цицьок, то синонімів не так вже й багато, але от на словах «займатись сексом» уже більше можна розгулятися. Потім різні якісь варіанти називання жінок бувають. 

— Чому саме жінок?

— Це дуже цікава річ. Я займався перекладом на гетеросексуальній частині PornHub, через те мова йшла здебільшого про жінок. У назвах частіше використовується жінка як об'єкт, на кшталт «Товариш прийшов і ви*бав мамку свого друга». Загалом не те, що в заголовках, але і в порно жінка зазвичай об'єкт. 

— Коли ти відчув, що вже набив руку в цій справі?

— Не знаю, чи до мене взагалі приходило таке відчуття, що я набив руку. Завжди залишається, куди рости, і набивати руку варто щодень. 

— Тобі взагалі корисний цей досвід роботи? Чи це чисто фан?

— Це, по-перше, фан. А по-друге, блін, круто похвалитися, що ти займався колись перекладом на PornHub. Круто в певних колах. Ясна річ, що коли ти прийдеш на сімейну вечерю, ти не скажеш бабусі щось типу «недавно таке класне порно перекладав, рекомендую». 

Є різні роботи, де в резюме треба вписувати якомога більше речей. Дуже дивні роботи, на яких це було б цікаво. Але коли я влаштовувався на роботу, на якій зараз працюю, я не казав на співбесіді, що був перекладачем PornHub.

— А мама знає?

— Ні. 

— Ти за фахом видавець-редактор, а не перекладач. До того ж весь такий дуже україномовний. Чи не виникало в тебе труднощів з російською? Це ж дуже вузькоспеціальна російська.

— Я б не сказав, що аж надто вузькоспеціальна. І слова схожі. Російська за лексичним складом на скількись там відсотків схожа на українську. Та й слово «пеніс» – це «пенис» російською, і «вагіна» що російською, що українською однакові. А евфемізми на позначення інших речей також, в принципі, можуть звучати однаково двома мовами. Коли я тільки почав перекладати, то знав небагато евфемізмів, але з досвідом до мого словничка надходило багато цікавих слів. 

— Є щось, чому тебе навчило волонтерство у PornHub?

— Мабуть, тому, що людські вподобання – це найнеочікуваніші речі в світі. Інколи ти навіть усвідомити їх не можеш. Мені довелося побачити дуже багато всього... Я не знаю, як називається ця категорія, але часом різні вебкам-моделі знімаються з дуже довгими ділдо. Є стандартні ділдо звичних розмірів, а є просто наддовгі. І моделі сідають на них дупою. Страшно дивитися, коли якась півметрова річ входить в людину, а ти тільки думаєш, куди ж воно все... Стрьомно. 

Макс Кравчук і шматок льодуМакс Кравчук і шматок льоду
 

— А ти мусив повністю дивитися відео, щоб перекладати?

— Деякі, насправді, так. Бо часто бувало таке, що не можна із назви відео зрозуміти, який там сюжет, які герої, яку долю вони переживають. Часом треба було дивитися. 

— Коли ти перекладаєш, можеш якось креативити в заголовках?

— Звісно. Можна креативити максимально сильно. І це мінус перекладацької платформи. 

В один момент у PornHub стався злам, і вони видалили близько 60% всього користувацького контенту, який у них був. Залишилися тільки верифіковані профілі із синіми галочками. Через те, що ресурс не справлявся з тою кількістю відео, яку завантажували. Здається, на них навіть подали до суду за опубліковане дитяче порно. Таким чином залишилося тільки перевірене відео. 

Але десь в один час із цим перекладачі почали вміщати в назви відео рекламу якихось інших сервісів. І з'явилися назви на кшталт «Гаряча бешкетниця із сайту Дойкі.ком відсмоктала прутень гусака»... Це негативне явище, бо ці відео потрапляють до стрічки, користувачі бачать там посилання на інший сайт, і якось навіть відпадає бажання туди заходити, бо це нечесний перекладацький хліб. 

— А як формується перекладацький рейтинг?

— Він формується за кількістю затверджених перекладів, тому що, крім перекласти заголовок, треба, аби за нього ще й проголосували. Таким чином в одного відео може бути декілька варіантів перекладу, і вже перекладацька спільнота голосами обирає найкращий варіант перекладу. 

Чи впливала переглядуваність відео на рейтинг, я не слідкував. Здається, це абсолютно не впливає. 

— Чи є якісь правила?

— Жодних правил і обмежень, насправді, нема. Навіть з тією рекламою, яку я згадував вище. Бо перекладач, який цим займався, очевидно, не сам цю рекламу проштовхував. Це була група людей, які голосували за потрібні варіанти і проштовхували їх на сайт. Рейтинг таким чином підтасувати дуже легко. 

— Якби з'явилася україномовна версія PornHub, ти би повернувся до перекладів?

— Думаю, стовідсотково. Для розваги і відпочинку можна таким позайматися. І я чекаю цього дня з нетерпінням. Російська мова мені не рідна, а українська настільки багата на різні красиві слова і евфемізми, що гуляй, душа. Слова і словосполучення «громіздкі цицьки», слово «прутень» чи «прутня». І взагалі, мені хочеться перекладати якісне порно для співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 березня 2024
19 грудня 2023
01 червня 2023
04 травня 2023
01 травня 2023
21 квітня 2023
12 квітня 2023
11 квітня 2023
09 березня 2023
01 березня 2023