Поділитись:

Мати-героїня з Волині чотири рази поспіль народжувала двійнят

Неділя, 12 грудня 2021, 10:02
Мати-героїня з Волині чотири рази поспіль народжувала двійнят

Мати-героїня з волинського села Рудка-Червинська на Камінь-Каширщині Єфросинія Іванущик чотири рази поспіль з інтервалом у три роки народжувала двійнят. Усі, крім четвертої пари малюків, з’явилися на світ не у лікарні, а вдома. 

Про це пише «Вісник+К».

Такий феномен волинянки спростовує чимало наукових теорій та закономірностей.

Майже всі пологи були вдома

Діти та онуки Єфросинії Созонівни з теплотою та вдячністю згадують маму і бабусю – просту жінку з поліської глибинки, яка подарувала життя одинадцятьом діткам. Вона умудрялася не лише давати раду такій ватазі дітлахів, а ще й, як і всі, працювала у колгоспі за трудодні. Розсиджуватися у декретах радянським колгоспницям влада не дозволяла. Народила, оклигала трохи – і на роботу. Сучасним матусям уявити важко, як стільки дітей виростити без підгузків, пральних машинок, няньок, ще й на роботу ходити. 

«Важко батькам жилося. Помогти було нікому, бо тато – круглий сирота. Тоді багато наших людей вербувалися в інші області. І мати з батьком теж поїхали у Миколаївську. Думали, буде ліпше. Уже двох діток мали, Надю і Колю. На Миколаївщині й народилася перша двійня – Галя і Люба, – розповідає Марія Федорівна, одна з доньок. – Потім вернулися додому, бо матері клімат тамтешній не підійшов. І посипалися двійні одна за одною: Ліда і Саша, Віталій та Ніна, Василь і Марія, себто я.

Жінка навіть не здогадувалася, що вагітна двійнями, адже в лікарні ніколи не була.

«Почне родити, а там двоє! Сама, дякувати Богові, ніколи не хворіла і діточки теж. Ото що Василько, братик, який зі мною родився, у шість місяців помер від дифтерії. А мені нічого», – додає Марія Федорівна.

Наукою ніби доведено: близнят і двійнят народжують в основному жінки після 30 років, високого зросту і геть не худі. Бо щоб виносити двох дітей одночасно, треба мати запас міцності. Але Єфросинія Іванущик була середнього зросту і худорлява. Вважається, що ген багатоплідності передається по материнській лінії через покоління. І високі шанси народити двійню має онука, чия бабуся була матір’ю двійні. У випадку Єфросинії Іванущик це не працює, бо одна пара малюків була у її мами, а не в бабусі. Ні своїм донькам, ні онучкам вона цей ген теж не передала – у їхньому роду двійнят ні в кого більше немає. 

П’ють воду з башти, де селяться лелеки

Є в Україні й інші цікаві місця та факти, пов’язані з народженням близнят і двійнят. Закарпатська Велика Копаня на Виноградівщині уже давно відома як столиця близнюків. Сюди їдуть журналісти з усього світу, щоб вивчити феномен цього села, де народилося 65 пар близнюків. Таку велику їх кількість приписують цілющій воді з Чоргівського джерела, яку споживають місцеві жителі. Саме вона притягує до Великої Копані безліч туристів і тих, хто хоче завагітніти. Навіть тутешні корови народжують по двоє телят.

Зі слів сільського старости Великої Копані Віталія Балаша, років 15 тому воду брали на дослідження. Зараз дітей народжується набагато менше. І близнят теж. Сплеск був у 2000-х роках. Остання пара діток народилася три роки тому.

Село Колоденка на Рівненщині теж унікальне. У сім’ях, які живуть на вулиці Шевченка, народилося сім пар близнюків, і всі хлопчики. Місцеві вважають, що це пов'язано з водою, яку стали пити, коли неподалік збудували водонапірну башту, верхівку якої облюбували лелеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024