Поділитись:

Жуйка від коронавірусу: у США провели дослідження

Вівторок, 07 грудня 2021, 04:10
Жуйка від коронавірусу: у США провели дослідження

Університет Пенсильванії розробив жувальну гумку, яка може нейтралізувати коронавірус у слині людини.

Про це пише Суспільне.

«Згідно з новим дослідженням, жувальна гумка з білком рослинного походження служить"пасткою" для вірусу SARS-CoV-2, зменшуючи кількість вірусу у слині та потенційно знижуючи активність передачі», – повідомили у пресцентрі університету.

Один з авторів дослідження Генрі Деніелл вивчав білок ACE2 у контексті лікування гіпертонії до початку пандемії. Тепер, попередні дослідження показали, що ін'єкції ACE2 можуть знизити вірусне навантаження у людей із серйозними інфекціями.

Деніелл виростив цей білок у лабораторії з використанням генетичних технологій та рослинного матеріалу: фторопласти рослин починали виробляти необхідні білки.

«Рослинний матеріал, висушений сублімацією та подрібнений, може бути використаний як засіб доставки білка. Ця система має потенціал, що дозволяє уникнути звичайних перешкод для синтезу білкових лікарських засобів, а саме дорогого процесу виробництва та очищення», – пояснили в університеті.

Вченого, зокрема, зацікавило, чи може жувальна гумка, що містить рослинні білки ACE2, нейтралізувати SARS-CoV-2 в порожнині рота. Для тестів команда вчених виростила ACE2 в рослинах у поєднанні з іншою сполукою, яка дозволяє білку проникати через слизові поверхні, і включила отриманий рослинний матеріал у жувальну гумку зі смаком кориці.

«Інкубуючи зразки, отримані з мазків із носоглотки від COVID-позитивних пацієнтів, вони показали, що присутній ACE2 може нейтралізувати віруси SARS-CoV-2», – зазначили вчені.

Вони також відзначають, що жувальна гумка значною мірою запобігала проникненню вірусів або вірусних частинок у клітини. Наразі команда працює над отримання дозволу на проведення клінічних випробувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів