Поділитись:

У Польщі вкотре змінють правила щодо карти поляка

Четвер, 20 жовтня 2016, 21:05

У Польщі вкотре вносять зміни до закону про карту поляка. Новий законопроект 21 вересня 2016 року зареєструвала Комісія у справах зв'язків із поляками за кордоном, а вже 5 жовтня його скерували на сесію Сейму для проходження процедури першого читання.

Мета планованих нововведень – врегулювати процедуру та усі нюанси виплати матеріальної допомоги тим власникам карти, які переїдуть до Польщі на постійне проживання, а також визначити відповідальних за цю процедуру посадовців на всіх владних рівнях Польщі, – інформує портал VseTut.

Нагадуємо, що Уряд Польщі пообіцяв упродовж 9 місяців виплачувати матеріальну допомогу (відсоток від мінімальної заробітної плати) кожному власнику карти поляка, який вирішить проживати в Польщі.

Журналісти склали для вас топ-лист із 8 найбільш типових запитань, які можуть виникати в українців щодо можливості отримання грошової допомоги в Польщі з картою поляка. Відповіді на ці запитання складені на основі закону про карту поляка з урахуванням нововведень з вищезгаданого нового проекту поправок.

Хто має право на отримання грошової допомоги в Польщі?

На отримання грошової допомоги в Польщі мають право безпосередньо власники карти поляка, що проживають у Польщі та володіють або подали документи на вироблення карти сталого побиту, а також члени їх сімей, якщо вони теж переїдуть проживати до Польщі.

Відколи процедура отримання коштів за картою поляка почне діяти для українців?

Українці зможуть отримувати виплати за картою поляка від Уряду, тільки якщо подаватимуть заявку до воєводи вже після 1 січня 2017 року. Саме з цієї дати набувають чинності поправки до закону про карту поляка від 13 травня 2016 року, які і передбачають ці виплати іноземцям. Заявки, подані раніше, не розглядатимуться, тому варто почекати. Нагадуємо також, що з 1 січня 2017 року починають також діяти нові правила працевлаштування для іноземців у Польщі.

Де саме можна подати заявку на отримання грошової допомоги за картою поляка?

Заявки на видачу грошової допомоги подаються до воєводи. Саме він і буде приймати рішення про призначення вам щомісячних виплат. Новий законопроект дозволяє подачу таких заявок лише до того конкретного воєводи, який приймав у вас прохання про отримання дозволу на постійне місце проживання (карту сталого побиту).

В який термін після переїзду до Польщі потрібно подати заявку на отримання допомоги за картою поляка?

Подавати заявку на отримання грошової допомоги в Польщі власник карти поляка може одразу після приїзду, коли вже подані документи на карту побиту. Проте радятьне затягувати. Відповідно до нових правил, отримувати кошти ви зможете тільки в тому випадку, якщо подасте заявку-прохання до воєводи не пізніше як через 3 місяці після подання на карту побиту.

Упродовж якого часу можна отримувати грошову допомогу на основі карти поляка?

Виплати від польського уряду тим, хто приїхав до Польщі на постійне проживання, для полегшення адаптації триватимуть протягом перших 9 місяців їх перебування в Польщі. Подавати заявку на отримання грошової допомоги за картою поляка можна лише один раз. Повторні прохання розглядатись не будуть.

Хто виплачуватиме цю допомогу?

Виплати буде здійснювати призначений воєводою староста, обраний з урахуванням місця вашого проживання в Польщі. І навіть якщо ви зміните місто проживання чи воєводство, все одно ваші виплати залишаться прив'язаними до початкового рішення воєводи, тобто того ж старости.

Чи можуть родичі власника карти поляка теж клопотати про особисту фінансову допомогу від Польщі?

Ні, не можуть. Якщо вони отримують чи отримували грошову допомогу як члени сім'ї власника карти поляка, то повторних виплат для таких осіб законодавством не передбачено.

Чи всі охочі з картою поляка зможуть отримувати стартове фінансування від Польщі?

Так, якщо у вас немає проблем із законом та документами, а також якщо не забракне фінансів, закладених на таку допомогу іноземцям у бюджет Польщі.

Відповідно до нещодавно зареєстрованого законопроекту, якщо загальна сума коштів, витрачена згідно з поточним числом поданих заявок від власників карти поляка на фінансову допомогу, в цьому році сягне 75 % від суми запланованих на це коштів в польському бюджеті, тоді міністр внутрішніх справ Польщі повинен оголосити в бюлетені публічної інформації про тимчасове призупинення розгляду заявок на фінансову допомогу до того часу, поки в бюджеті не будуть передбачені кошти на нові заявки. У такому випадку воєводи перестануть розглядати заявки на матеріальну допомогу за картою поляка вже з наступного дня після оголошення.

Слідкувати за перебігом процесу прийняття нововведень до закону про карту поляка можна офіційній сторінці Сейму Польщі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: РОЗПОВІЛИ, ЯК ВОЛИНЯНАМ ПРОДОВЖИТИ КАРТУ ПОЛЯКА

Надрукувати
мітки:
коментарів