Поділитись:

Новий притулок у Луцьку не будуватимуть: у відділі екології пояснили, чому

Четвер, 02 грудня 2021, 13:40
Новий притулок у Луцьку не будуватимуть: у відділі екології пояснили, чому

Середовище луцьких зоозахисників сколихнула новина про те, що у місті планують збудувати притулок для бездомних тварин. Частина волонтерів, які вже багато років опікуються тваринами, з радістю сприйняла цю звістку, але більшість були обурені. Зоозахисники впевнені, що якщо замість стерилізувати домашніх улюбленців, мешканці громади почнуть просто приносити приплід у притулок, така установа заповниться за добу, а безвідповідальне ставлення до тварин ніяк не шкодитиме їх власникам. 

Захід під назвою «Будівництво притулку для тварин» є частиною міської комплексної екологічної програми на 2022-25 роки, яку презентувала під час засідання виконавчого комітету Луцькради очільниця відділу екології Оксана Лисак

У коментарі журналістам сайту новин Луцька «Конкурент» чиновниця пояснила, що ідеться зовсім не про будівництво нової окремої установи у межах міста. Під цей пункт місто спрямує кошти на необхідні будівельні роботи у комунальному підприємстві «Ласка», яке опікується безпритульними тваринами Луцької громади. 

«Це будуть заходи з продовження будівництва так званого «притулку». Річ у тім, що коли ще керувала «Ласкою» Богдана Новарчук, був розроблений проект будівництва притулку. До сьогодні він ще не реалізований до кінця, і збудовані приміщення не введені в експлуатацію. Змінити назву проекту ми не можемо. По факту, у Луцьку нема притулку як такого, і такого не повинно бути. Бо віддати кудись тварин, якими люди умовно «награлися» – це неправильне відношення. Але лишилася назва проекту, яка чомусь так була записана. Будівництво і реалізація цього проекту не закінчені, тому назва така», – пояснила Оксана Лисак.

Вона наголосила, що це у жодному разі не означає, що комунальне підприємство «Ласка» є притулком для тварин. Мешканці громади не можуть приносити сюди тварин, які народилися від їх домашніх улюбленців, чи просити "Ласку" просто забрати будь-яку тварину з вулиці.  Підприємство продовжить працювати на тих умовах, що і завжди, однак тваринам, якими вони опікуються, планують створити більш комфортні умови для перебування. 

«Якщо говорити правильно, кошти передбачені на подальше будівництво інфраструктури у межах КП «Ласка» – будівництво вольєрів, печі для опалення, на каналізування. До слова, на останні два пункти розроблена проектно-кошторисна документація, проведений тендер. Оце всі ті елементи, які ми називаємо «будівництво притулку» і на які буде фінансування в рамках цієї програми. Ми включаємо ці заходи в свою комплексну екологічну програму під такою назвою тому, що для нас вихідним переліком природоохоронних заходів є постанова про визначення переліку видів діяльності, які називаються природоохоронними заходами №1147 від 17 вересня 1996 року. Коли в Україні стали популярними програми підтримки безпритульних тварин, Мінекології внесло в цю постанову захід «Будівництво притулків для утримання тварин». Ця назва так і залишилася в документах, хоча люди вже зовсім по-іншому розуміють, що таке притулок», – каже Оксана Лисак. 

У комунальне підприємство «Ласка» не можна приносити домашніх тварин. Його основна мета – зменшити популяцію безпритульних тварин на вулицях Луцька. Саме тому працівники підприємства відловлюють собак і котів, стерилізують їх, намагаються прилаштувати тварин у родини та популяризувати відповідальне ставлення до братів наших менших. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024