Поділитись:

Нова вакцина проти хвороби Лайма

Вівторок, 30 листопада 2021, 03:49
Нова вакцина проти хвороби Лайма

Дослідники Єльського університету розробили нову вакцину, забезпечує захист від зараження бактерією у морських свинок, що викликає хворобу Лайма. Також може боротися з іншими захворюваннями,  що передаються кліщами, повідомляється в журналі Science Translational Medicine.

Про це пише сайт новин Волині Конкурент з посиланням на Technology.org.

Замість того, щоб викликати імунну відповідь проти певного патогену, нова вакцина викликає швидку реакцію шкіри на компоненти слини кліща, обмежуючи час, протягом якого кліщі мають харчуватися та інфікувати господаря, показує дослідження.

Вакцина створена за тією ж технологією мРНК, що виявилася ефективною проти COVID-19.

У Сполучених Штатах щорічно реєструється щонайменше 40 000 випадків хвороби Лайма, але фактична кількість інфекцій може бути в 10 разів більшою, вважають дослідники. Крім того, інші хвороби, що передаються кліщами, також поширилися в багатьох районах США

«Існують численні захворювання, що передаються кліщами, і цей підхід потенційно пропонує ширший захист, ніж вакцина, спрямована на конкретний патоген», – сказав старший автор Ерол Фікріг, професор медицини (інфекційні захворювання) в Єльському університеті Вальдемар фон Цедтвіц епідеміології (мікробні захворювання) та мікробного патогенезу. «Її також можна використовувати в поєднанні з більш традиційними вакцинами на основі патогенів, щоб підвищити їх ефективність».

Слина чорноногого кліща Ixodes scapularis, який переносить збудника хвороби Лайма Borrelia burgdorferi, містить багато білків. Дослідники зосередилися на 19 окремих.

У пошуках основи вакцини дослідники Єльського університету у співпраці з командою під керівництвом Дрю Вайсмана з Університету Пенсільванії проаналізували фрагменти мРНК, які виробляють усі 19 білків слини. Подібна стратегія була використана у вакцинах, які ефективно борються з вірусом SARS-Cov-2. У серії експериментів випробувалась вакцина на морських свинках, які можуть бути заражені збудником хвороби Лайма, а також були використані як модель для вивчення стійкості кліщів.

На відміну від не імунізованих морських свинок, у вакцинованих тварин, які піддалися впливу інфікованих кліщів, у місці укусу кліща швидко з’явилося почервоніння. І поки кліщів видаляли при появі почервоніння, жодна з імунізованих тварин не захворіла. Навпаки, приблизно половина дослідної групи заразилася B. burgdorferi після видалення кліщів. Коли один інфікований кліщ був прикріплений до імунізованих морських свинок і не видалений, жодна з них не була заражена, тоді як 60% контрольованих тварин дійсно заразилися. Проте, якщо три кліщі залишалися прикріпленими до морських свинок, захист зменшувався навіть в імунізованих тварин.

Крім того, кліщі, прикріплені до імунізованих тварин, були не в змозі харчуватися агресивно і зміщувалися швидше, ніж кліщі на морських свинках у контрольній групі.

«Вакцина покращує здатність розпізнавати укус кліща, частково перетворюючи укус кліща на укус комара», – сказав Фікріг. «Коли ви відчуваєте укус комара, то ви його прихлопнете. При вакцині з’являється почервоніння і, ймовірно, свербіж, тому ви можете розпізнати, що вас вкусили, і зможете швидко витягнути кліща, перш ніж він зможе передати хворобу».

У своїх висновках дослідники відзначили застереження: у подібних експериментах миші, які не змогли набути природну стійкість до кліщів після зараження не стали захищені від хвороби Лайма після вакцинації. Насправді, на відміну від морських свинок, миші є природним резервуаром для кліщів I. scapularis. Це свідчить про те, що кліщі, можливо, еволюціонували й тепер постійно потрапляють до організму мишей та харчуються. Іншою можливістю може бути те, що шкіра морської свинки та людини має більше прошарків, ніж шкіра мишей.

Фікріг сказав, що необхідні додаткові дослідження, щоб виявити, як білки в слині можуть запобігти інфекції. Зрештою, необхідно провести випробування на людях, щоб оцінити його ефективність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів