Поділитись:

Винний, але без покарання: судили власника незаконного кар'єру на Волині

Понеділок, 29 листопада 2021, 16:05
Винний, але без покарання: судили власника незаконного кар'єру на Волині

Житель села Краснилівка Камінь-Каширського району у 2015 році отримав земельну ділянку площею 2 гектари для розвитку особистого селянського господарства. Однак, згодом на ній замість врожаю виник піщаний кар'єр. 

Відповідний вирок ухвалив Ратнівський районний суд Волинської області 23 листопада. 

Як вбачається із вироку, 12 листопада 2015 року чоловік отримав у власність ріллю площею 2 гектари для ведення особистого селянського господарства. Однак, вже з 2016 року волинянин, без зміни цільового призначення земельної ділянки, облаштував кар'єр для видобутку піску.

Всього з 2016 по 2018 з кар'єру видобули понад 17 тисяч метрів кубічних піску.

Діяльність такого кар'єру призвела до зміни рельєфу місцевості та втрату родючих властивостей землі.

У суді чоловік своєї вини не визнав та зазначив, що йому не відомо, хто облаштував кар'єр на його ділянці. Сам він землею не користувався. Також волинянин додав, що земля і до виникнення кар'єру не була родючою.

Та свідки у суді спростували показання обвинуваченого. Зокрема, чоловіки розповіли, що у 2017 році зупинили дві вантажівки, які вивозили пісок із кар'єру. Тоді обвинувачений прибув на місце і почав обурюватися їхніми діями.  Інший свідок зазначив, що також у 2017 році бачив, як на кар'єрі працював навантажувач. Обвинувачений, який прибув на місце, заявив, що це його приватна територія.

Перевірка виявила, що на земельній ділянці викопали котлован, площею майже 0,8 гектара, глибиною до 5 метрів. 

Дослідивши всі обставини справи, суд присудив визнати чоловіка винним у безгосподарському використанні земель, та призначив покарання у вигляді штрафу, розміром 4 080 гривень. Разом з тим суд звільнив волинянина від покарання у зв'язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що місцева активістка Юлія Хвалько разом з іншими мешканцями села Заброди, що поблизу Ківерець, вже рік веде активну боротьбу з підприємцем Сергієм Шкарлатюком, який, за її словами, незаконно та систематично видобуває на території села пісок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів