Поділитись:

У Луцькому районі зафіксували новий штам коронавірусу – «Дельта Плюс»

Вівторок, 23 листопада 2021, 17:41
У Луцькому районі зафіксували новий штам коронавірусу – «Дельта Плюс»

Фото ілюстративне

У Луцькому районі зафіксували найбільш заразний серед усіх відомих варіацій вірусу – штам «Дельта Плюс».

Про це на брифінгу щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції в області у Волинській ОДА повідомила головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, повідомило ІА «Волинські новини».

Вона зазначила, що, відповідно до збільшення кількості випадків захворювання, спостерігається і збільшення летальних випадків серед волинян. У листопаді померло на 36 % більше людей, ніж у жовтні. З початку листопада вже померло 355 людей. 80 % померлих – особи віком за 60 років. Серед людей цього віку – найменше щеплених (близько 21 %).

«Протягом останнього тижня померло двоє людей з однієї сім’ї – це чоловік і дружина 70, 71 року з Ковельського району. Померла молода жінка 29 років у Нововолинську, без мами залишилися двоє малолітніх дітей (два і чотири роки). На жаль, померло двоє молодих людей з міста Луцька віком 39, 40 років без супутніх захворювань, у яких хвороба протікала вкрай важко з тотальним ураженням легень. Усі ці люди були нещеплені», – розповіла Наталія Янко.

Таке стрімке збільшення кількості хворих і, відповідно, смертей можна пояснити впливом на перебіг епідемії штаму «Дельта», який зараз домінує в Україні й на Волині зокрема. Насамперед цей штам вражає тих, хто не хворів на коронавірус, і тих, хто не пройшов курс вакцинації.

«В області постійно триває робота з виявлення циркуляції штаму коронавірусу «Дельта», – сказала Наталія Янко. Додала, що в 98% всіх досліджених зразків від хворих волинян було виявлено мутований штам, характерний для штаму «Дельта». – Окрім того, на сьогодні в області також виявлено новий варіант штаму, який ще називають Дельта Плюс. Його виявили у чотирьох жителів Луцького району. Цей штам циркулює ще у восьми областях України, в тому числі на Волині. Він є найзаразнішим серед усіх варіацій коронавірусу, адже поширюється на 10-15% швидше, ніж інші підтипи цього штаму. Цей штам також виявлено в Одеській, Львівській, Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківській, Закарпатській і Херсонській областях», – інформувала Наталія Янко.

Вона нагадала, що вакцинація – це єдиний спосіб, який може захистити від важкого перебігу захворювання й летального закінчення хвороби.

Нагадаємо, в інфекційному шпиталі Волинської обласної клінічної лікарні, що у Боголюбах, станом на ранок вівторка, 23 листопада, перебував 171 хворий. Чверть пациєнтів – вакциновані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів