Поділитись:

На Волині першу хвилю грипу чекають вже в грудні

Вівторок, 18 жовтня 2016, 16:32
На Волині першу хвилю грипу чекають вже в грудні

Як зазначає директор державної установи "Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Наталія Янко, всього за 9 місяців поточного року інфекційними хворобами захворіло понад 148 тисяч осіб, із них понад 88 тисяч – діти.

Крім гострих респіраторних інфекцій, найчастіше реєструються сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти, кашлюк. Ріст інфекційної захворюваності в області становить 14 %, – повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

З жовтня почався епідемічний сезон захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в цьому сезоні в Україні будуть циркулювати штам грипу А H1N1 Каліфорнія, який вже був у 2009 р., і два нові штами – А H3N2 Hong Kong і В Brisbane. За оцінками епідеміологів Центру грипу та ГРВІ, очікується, що в Україні в цьому сезоні на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіє близько 8 млн осіб. В минулому епідсезоні на грип та ГРВІ офіційно перехворіли 5,8 млн українців, померла 391 особа, на Волині захворіло понад 165 тисяч осіб, померло – 10. Прогнозоване підвищення захворюваності пов'язано з новими штамами вірусу грипу (віруси Гонгконг та Брізберг), до яких у громадян немає імунітету. Відповідно до багаторічних спостережень перша хвиля захворювань очікується в грудні 2016 року, а епідемічний підйом – в кінці січня на початку лютого наступного року.

Найефективнішим способом запобігти захворюванню залишається вакцинація, що обійдеться людині в рази дешевше, ніж лікування. Очікується, що вакцина в область поступить протягом тижня (орієнтовна ціна до 150 грн). Вакцинацію необхідно провести в жовтні-листопаді.

Як стало відомо під час оперативної наради, в область надійшли всі основні вакцини (10 найменувань) для проведення щеплень, відповідно до календаря щеплень, дітям та дорослим.

Надрукувати
мітки:
коментарів