Поділитись:

Чи можна у Луцьку отримати квартиру від держави (відео)

П'ятниця, 19 листопада 2021, 18:46
Чи можна  у Луцьку отримати квартиру від держави (відео)

У Луцьку на квартирному обліку у загальній черзі нині перебуває майже 2 тисячі містян. У цьому списку опинилися ті, хто потребує житла та має на те підстави визначені житловим законодавством.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Григорій Козюта, керівник відділу з обліку та розподілу житла департаменту ЖКГ Луцької міськради зазначив:

«Якщо пільг немає, то загальна черга. В житловому законодавстві прописані категорії осіб, які мають право на першочергове забезпечення житлом – це багатодітні, учасники бойових дій, я не буду перераховувати весь перелік, він досить великий».

Для того, аби потрапити у квартирну чергу, необхідно мати відповідний перелік документів й з усіма паперами звернутись для написання заяви у центр надання адміністративних послуг. Обов’язковим є місце реєстрації на території Луцької громади, відсутність житла взагалі або ж недостатня його площа для усіх членів родини.

«Обов’язкове працевлаштування або довідка про перебування у центрі зайнятості, або довідка про підприємницьку діяльність, надаються довідки свідоцтва про народження неповнолітніх діток, паспорти повнолітніх членів сім’ї. Якщо одинока мама – то витяг з реєстру про те, що вона одинока мама і, звичайно, що ми перевіряємо відсутність заборгованості, бажано пред’явити техпаспорт, і якщо в людини є якісь пільги – вона пред’являє пільги», – пояснила Лариса Карп'як, директорка Луцького ЦНАПу.

Відповідні заяви згодом розглядають на виконавчому комітеті, й лиш після позитивного рішення виконкому людина потрапляє у квартирну чергу. Та навіть якщо вдалось потрапити у цей облік – квартиру отримати вдасться не швидко. Переглядаючи квартирну чергу на сайті Луцької міської ради - бачимо - люди очікують на державне житло ще з 1976 року. У відділі з обліку та розподілу житла міськради кажуть - потребуючих державного житла багато, а от фінансування – немає.   
 
Григорій Козюта додав:

«Взагалі-то ці громадяни, які перебувають на обліку, мають забезпечуватись житлом з державного бюджету. На жаль, фінансування з державного бюджету, скажімо так, для такої категорії, як в загальній черзі, що пільг не мають, не здійснюється, не фінансується, і дуже давно, і я перспектив для того фінансування не бачу».

Також Григорій Козюта зазначив: є категорія громадян, яка має право першочергово отримати квартиру. 

«Держава звертає увагу на осіб, які приймали участь в АТО, сім'ї загиблих, інвалідів І та II групи. Це держава надає стовідсоткову компенсацію на придбання житла. Саме ці категорії з держбюджету фінансуються, і дійсно це відбувається, хотілось би, щоб швидше і більше, але, разом з тим, потихеньку, але забезпечення йде».

Він додав: що ж стосується учасників бойових дій, які не отримали травм чи мають ІІІ групу інвалідності, для них державного забезпечення немає. Однак, для такої групи населення є програма від Луцької міської ради. Йдеться про так звану програму «50 на 50».

«В нас існує черга по цій програмі, вже порядку 200 сімей. З 2015 року на сьогодні вже 80 сімей забезпечено по цій програмі», – запевнив  Григорій Козюта.

Протягом останніх років надати квартири тим, хто перебуває у квартирній черзі, вдавалося завдяки співпраці міської ради із забудовниками. Тоді лучани отримали нові квартири у новобудовах міста. Ще одним способом, завдяки якому може з’явитись так зване державне житло, – це відумерла спадщина. тобто, якщо помирає власник квартири і немає спадкоємців, тоді  квартира потрапляє у власність міської ради.

Однак, зі слів Григорія Козюти, 95% житла у Луцьку вже приватизоване, в тому числі і помешкання у гуртожитках. Тож житло в місті вивільняється дуже рідко. Та навіть якщо таке і трапляється, таке помешкання зазвичай – у жахливому стані та не завжди придатне для життя.  

Тож лучани десятиліттями чекають у черзі на довгоочікувану квартиру, й зовсім не факт, враховуючи відсутність державного фінансування, що вони взагалі її отримають.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
09:10
17 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024
28 березня 2024
16 березня 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
18 лютого 2024