Луцьк на межі ХІХ-ХХ століть: рідкісні фото

П'ятниця, 19 листопада 2021, 11:02

Розквіт волинської фотографії припадає на роки Першої світової війни, коли австро-угорські та німецькі солдати масово фотографували міста, містечка та села для того, щоб показати рідним, де вони є та що бачать. До того теж були фото, здебільшого для поштівок, а також фото, які робилися у фотосалонах. Просто так міста майже ніхто не фотографував, адже фотографія була надто дорогою.

Приватний пасажирсько-буксирний човен на тлі храму в Рованцях. 3.08.1900
 

Фото, опубліковані, на сайті volynia.com, свого часу знаходилися в колекції городоцького музею Федора фон Штейнґеля, а більшість зроблена під час експедицій з вивчення історії та культури Волині.

Караїмська кенаса. 1896 (фот. Мошков В.)
 

До найстаріших фото цієї підбірки належать зображення караїмської кенаси та вигляду на Луцький замок з мосту через річку Глушець. Автором обох є російський етнограф Мошков Валентин (1852-1922). Цікаво, що у музейних звітах подано, що фото виконані у 1897 році, але на фото 1896 рік.

Інтер'єр караїмської кенаси. 1896 (фот. Мошков В.)

Луцький замок. 1896 (фот. Мошков В.)
 

Цінними також є фото стін Окольного замку, адже для звичайного гостя міста того часу вони не були цікаві, окрім окремих частин. Серія була виконана 4 серпня 1900 року Матвєєвим А.

 

Вид на костел та колеґіум єзуїтів. Фото зроблене з внутрішнього дворику будинку Косачів
 

Стіни Окольного замку з внутрішньої сторони. Зправа вежа Чарторийських
 

Вид на окольну стіну від воріт домініканського монастиря
 

Луцька в'язниця (колишній монастир Бригідок)

Вид на окольну стіну між в'язницею та Стировою вежею
 

 

Тоді ж були виконані і фото самого замку. На них зображено міст перед В'їзною вежею, саму вежу та будинок у внутрішньому дворі. Останній, до слова, вже у ХХІ ст. був перебудований, що змінило його пропорції та загальний вид.

 

 

 

В колекції Городоцького музею були фото риз з луцького костелу Петра і Павла. А найбільш мальовничим зображенням ми б назвали вид на вуличку поблизу Стирової вежі замку. Фото було подароване Офросімовим.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: