Поділитись:

Ексдиректор Рокинського музею-скансену розповів, чому блокує роботу установи (відео)

Четвер, 18 листопада 2021, 16:59
Ексдиректор Рокинського музею-скансену розповів, чому блокує роботу установи (відео)

Музей-скансен у Рокинях існує понад 40 років. Усі ці роки його незмінним директором був засновник – Олександр Середюк.

Проте часи минають та приходять зміни. У квітні 2021 року на посаду директора музею-скансену призначили Романа Ковальчука. Новий керівник ділиться – очікував, що зможе розвивати музей, спробує вдихнути у нього сучасність. Однак отримав чимало проблем, які залишив йому в спадок колишній директор.

«Вони мені дзвонять і кажуть: "за скільки б ви хотіли, щоб ми в вас купили вашу частку?" Нам зробили грошову оцінку експонатів просто неба. Я їм кажу, що моя грошова частка становить 3 мільйони 700 тисяч, без вітряка 3,5 мільйони, бо я на нього не претендую. Вони сказали: "ні, ми тільки можемо за 500 тисяч"», – ділиться Олександр Середюк.

Далі, як розповідає Олександр Середюк, він таки погодився на пропозицію міської ради – мовляв, 500 тисяч, так 500 тисяч, однак, за однієї умови.

«Я роялті отримую за своє авторське право, 50 тисяч в рік, це по 4-5 тисяч в місяць, як який рік. Я поставив їм певну умову, що я назад повертаюсь на посаду директора чи на 5 років чи тимчасово до проведення конкурсу. І щоб роялті виплачували, і в мене залишається це (об'єкт інтелектуальної власності – ред.). Я вам вже дарую. Вони сказали: ні, ми авторське право можемо тільки за 500 тисяч», – каже Олександр Середюк.

Таким чином, Роман Ковальчук каже – якщо Олександр Середюк не погодиться на умови міської ради, то розбиратимуться в суді. Цікаво, що хоч спершу Роман Ковальчук та Олександр Середюк працювали пліч-о-пліч, відколи Романа призначили на посаду директора почались конфлікти. Як каже Олександр Середюк – все через те, що у них просто виявилось різне бачення розвитку музею.

«Він почав мої плани нівелювати, відсувати, висовуючи свій спортивний клуб. То одні заходи, то змагання, то таборування. Мої всі пропозиції почали відсовуватися на задній план і почалися ось такі конфлікти. Я цей музей створив з чистого листа. 40 років я над ним працюю. Реставрація, благоустрій… Все це ми робили за рахунок своїх коштів і всі кошти, які заробляв музей, я знову і знову вкладав в музей. Коли не вистачало я платив свої гроші», – додає колишній очільник музею.

Олександр Середюк каже – не хоче, щоб його творіння зіпсували. Натомість Роман Ковальчук каже: головна ціль – дати музею-скансену новий сучасний подих.

Тому пошуки компромісу тривають вже не один місяць. А тим часом музей-скансен не отримує фінансування, а працівники – залишаються без заробітної плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 листопада 2023
13:29
27 жовтня 2023
02 серпня 2023
20 червня 2023
31 травня 2023
06 квітня 2023
16:30
04 квітня 2023
28 грудня 2021
03 грудня 2021