Поділитись:

Що робити, якщо не працює клавіатура на ноутбуці?

Четвер, 18 листопада 2021, 14:43
Що робити, якщо не працює клавіатура на ноутбуці?

На ноутбуці трапляється, що клавіатура раптово перестає функціонувати. Якщо в стаціонарній моделі можна підключити нове периферійне пристрій, то з ноутбуком проблема вирішується не так легко. Щоб прибрати несправність, в першу чергу необхідно розбиратися в пристрої системи і програмному забезпеченні. Треба розібратися в причині поломки або збою в роботі драйверів. Факторів може бути кілька.

Ви також можете перевірити ціни клавіатур для вашого ноутбука на Zeto.ua. Для цього вам потрібно знати модель ноутбука.

Пролили рідину на клавіатуру

Як не дивно, часті звернення в сервіс з приводу відмови клавіатури ноутбука пов'язані з банальною причиною - ви пролили через необережність рідину на клавіатуру. Це можуть бути чай, кава, сік, газована вода та ін. Вміщені в них солі або цукор, розчинені у воді, є агресивним середовищем. Клавіатура лептопа наражається на небезпеку, контакти окислюються, при натисканні клавіш дає реакції. Так що намагайтеся не проливати напої на клавіші.

Якщо все-таки це сталося, вам слід робити наступне:

  • вимкнути девайс і від'єднати батарею, зняти акумулятор обов'язково;

  • перевернути ноутбука, щоб рідина витекла;

  • протерти насухо клавіатуру і просушити додатково холодним потоком повітря від побутового фена;

  • дочекатися повного просушування мінімум протягом доби, краще не включати двоє;

  • бажано звернутися в сервісний центр, залишки рідин на платі можуть привести до окислення контактів і корозії провідних доріжок.

Рідина, яка може попасти на материнську плату, може стати причиною виходу з ладу контролера клавіатури. Краще, якщо перевіряти працездатність компонентів буде фахівець.

Чому не працює частина кнопок на клавіатурі?

Буває, що неуважна людина скаржиться на неправильну роботу правого нумераційного блоку. Перевірте, чи горить індикатор num lock, включите цифрову розкладку відповідною кнопкою виклику або поєднанням «Fn» + «Num Lock».

Завдяки необережності і розлитим напоїв, потрапляння крихт і сміття в клавіатуру можуть перестати реагувати частина кнопок вашого ноутбука. Така проблема каже, що сам контролер працює справно, але відсутні контакти. Необхідно провести чистку - продути кнопки на клавіатурі струменем стисненого повітря. Якщо питання залишається невирішеним, то потрібно перевірити роз'єм приєднання шлейфа.

Він знаходиться всередині корпусу ноутбука, доведеться його розбирати. Звертайтеся в сервіс, якщо не володієте достатніми навичками. Крім того, в результаті корозії доріжок на текстоліті, може статися обрив з'єднання ввідного пристрою з мікросхемою контролера. Таку діагностику може провести тільки кваліфікований майстер.

Клавіатура не працює повністю

Якщо клавіатура на ноутбуці повністю перестала працювати, робіть наступні етапи перевірки:

  1. Зверніть увагу на заряд батареї. У деяких моделях ноутбуків при критичному заряді можуть відключатися деякі пристрої, в тому числі і клавіатура. Підключіться через адаптер живлення до мережі - все нормально, клавіатура працює добре!

  2. Щоб визначити, що проблема пов'язана з операційною системою, перезавантажте її, зайдіть в БІОС. Якщо вдається там оперувати, то справа в ОС Windows, в разі, коли клавіатура не працює і в BIOS не зайти, тоді апаратна проблема.

  3. Підключіть через роз'єм USB зовнішню клавіатуру. Рішення проблеми говорить про робочу мікросхемі контролера. Якщо ноутбук не бачить її, значить, ймовірність необхідності заміни чіпа різко зростає. Якщо не працює тільки вбудована, то може бути пошкоджений або неправильно підключений шлейф.

Часто пристрій введення на ноутбуці відключається через наслідки роботи шкідливого ПО - вірусів. Проскануйте систему антивірусною програмою і запустіть девайс. У 20-30% випадків це допомагає.

Інше рішення програмного збою пов'язано з падінням драйверів. У диспетчері пристроїв виберіть «клавіатуру» і повторно драйвер. Вам потрібно інсталяційний диск виробника ноутбуків, також драйвери можна скачати на офіційному сайті, наприклад, Dell.com, HP.com, Lenovo.com та інші. Після перезавантаження операційної системи все повинно стати на свої місця.

Як бачите, діагностика, ремонт апаратної частини, а також налагодження операційної системи і програмного забезпечення ноутбуків вимагає кваліфікації. 

Надрукувати
мітки:
коментарів