Поділитись:

Ранні динозаври могли бути стадними тваринами, – стверджують вчені

Вівторок, 16 листопада 2021, 02:24
Ранні динозаври могли бути стадними тваринами, – стверджують вчені

Міжнародна група вчених вважає, що тварини збиралися в стадо набагато раніше, ніж вважалося. Ранні динозаври, на їхню думку, могли вести стадний спосіб життя ще 193 мільйони років тому.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент, посилаючись на Technology Org

Згідно з дослідженням, опублікованим в Scientific Reports, скам’янілі рештки Зауроподоморфів – великих травоїдних тварин з довгою шиєю, які жили в мезозойську еру – можуть бути головним доказом існування стада серед динозаврів.

Вчений з Музею палеонтології Аргентини Дієго Пол і його команда використовували рентгенівську томографію для вивчення вмісту яєць, не розкриваючи їх. Всередині цих яєць були виявлені збережені зародки, що підтверджують, що всі рештки належали до групи динозаврів, що харчуються рослинами, під назвою Mussaurus Patagonicus.

Дослідники помітили, що скам'янілості були згруповані за віком: яйця та дитинчата в одному місці, а скелети молодих особин – в іншому. А ось рештки дорослих виявили лежачими поодинці або парами на всій території досліджуваної ділянки.

Автори роботи, вважають, що такий розподіл є ознакою складної, схожої на стадо соціальної структури. Вони стверджують, що динозаври відкладали яйця у місці загального гніздування, молоді особини при цьому також збиралися разом на окремій території, а дорослі блукали у пошуках їжі для стада.

Датуючи скам'янілості вчені з'ясували, що їм близько 193 мільйонів років. Ці висновки є свідченням найранішої соціальної організації динозаврів – на 40 мільйонів років раніше, ніж вважалося. Така поведінка могла давати їм еволюційну перевагу, таку як захист від хижаків та добування їжі на великі відстані.

Нагадаємо, на Київщині дослідники знайшли рештки динозаврів, яким понад 40 мільйонів років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
14 січня 2024
07 листопада 2023