Бджоли дотримуються соціальної дистанції для контролю паразитів

Понеділок, 15 листопада 2021, 05:18

Медоносні бджоли використовують соціальне дистанціювання, щоб захистити себе від паразитів. Це дослідження було проведено командою за участю науковців UCL та Університету Сассарі, Італія.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» , посилаючись на Technology Org.

Популяція бджіл у світі скорочується. Здебільшого причиною цього є людство, а саме зміна клімату, використання пестицидів, монокультурні поля та агротехніка. Проте бджоли також зазнають нападу з боку паразитів. Згідно з новим дослідженням, ці комахи  є достатньо розумними, щоб мінімізувати ці ризики.

Дослідники з Великобританії та Італії оцінили, чи викликає присутність паразитарного кліща Varroa destructor в колоніях медоносних бджіл зміни в соціальній організації, які можуть знизити поширення паразита у вулику. Вчені порівняли колонії, які були та не були заражені цими паразитами, і розглянули зміни в поведінці, які могли бути викликані наявністю кліщів.

Дослідження показало, що у відповідь на зараження старі бджоли переміщалися до периферії вулика, а молоді бджоли-годувальниці – до центру, щоб збільшити відстань між двома групами. Саме це зупиняє поширення паразитів.

Це неймовірний приклад пристосування до обставин. Гнучкість соціальних відносин між бджолами дозволяє їм підвищувати користь своєї соціальної структури і зменшувати ризики, коли це необхідно.

«Збільшення соціальної дистанції між двома групами бджіл в одній і тій же зараженій паразитами колонії являє собою новий і дивовижний аспект того, як медоносні бджоли еволюціонували для боротьби з патогенами й паразитами», – каже провідна авторка дослідження Мішеліна Пушедду.

Це дивовижно, як бджоли мають здатність пристосовуватись у разі загрози. Це являє собою ідеальну модель для глибшого дослідження з боку вчених. Можливо, в кінці цих досліджень ми зможемо трохи більше цінувати бджіл і використовуватимемо їх як приклад для наших взаємодій з людьми в ці важкі часи пандемії.

Нагадаємо, що волинські правоохоронці відреагували на матеріал у ЗМІ про жорстоке поводження з тваринами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: