Поділитись:

Бджоли дотримуються соціальної дистанції для контролю паразитів

Понеділок, 15 листопада 2021, 05:18
Бджоли дотримуються соціальної дистанції для контролю паразитів

Медоносні бджоли використовують соціальне дистанціювання, щоб захистити себе від паразитів. Це дослідження було проведено командою за участю науковців UCL та Університету Сассарі, Італія.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» , посилаючись на Technology Org.

Популяція бджіл у світі скорочується. Здебільшого причиною цього є людство, а саме зміна клімату, використання пестицидів, монокультурні поля та агротехніка. Проте бджоли також зазнають нападу з боку паразитів. Згідно з новим дослідженням, ці комахи  є достатньо розумними, щоб мінімізувати ці ризики.

Дослідники з Великобританії та Італії оцінили, чи викликає присутність паразитарного кліща Varroa destructor в колоніях медоносних бджіл зміни в соціальній організації, які можуть знизити поширення паразита у вулику. Вчені порівняли колонії, які були та не були заражені цими паразитами, і розглянули зміни в поведінці, які могли бути викликані наявністю кліщів.

Дослідження показало, що у відповідь на зараження старі бджоли переміщалися до периферії вулика, а молоді бджоли-годувальниці – до центру, щоб збільшити відстань між двома групами. Саме це зупиняє поширення паразитів.

Це неймовірний приклад пристосування до обставин. Гнучкість соціальних відносин між бджолами дозволяє їм підвищувати користь своєї соціальної структури і зменшувати ризики, коли це необхідно.

«Збільшення соціальної дистанції між двома групами бджіл в одній і тій же зараженій паразитами колонії являє собою новий і дивовижний аспект того, як медоносні бджоли еволюціонували для боротьби з патогенами й паразитами», – каже провідна авторка дослідження Мішеліна Пушедду.

Це дивовижно, як бджоли мають здатність пристосовуватись у разі загрози. Це являє собою ідеальну модель для глибшого дослідження з боку вчених. Можливо, в кінці цих досліджень ми зможемо трохи більше цінувати бджіл і використовуватимемо їх як приклад для наших взаємодій з людьми в ці важкі часи пандемії.

Нагадаємо, що волинські правоохоронці відреагували на матеріал у ЗМІ про жорстоке поводження з тваринами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023