Кожне четверте джерело водопостачання на Волині не відповідає нормам

Субота, 13 листопада 2021, 12:19

Під час здійснення перевірок вимог санітарного законодавства порушення встановлені у 53% випадків, тобто на кожному другому перевіреному об’єкті водопостачання України.

Про це заявила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час Форуму з екології та сталого розвитку в Києві.

Повідомляє про це пресслужба ДПСС у Волинській області.

«Норми, які встановлюють вимоги щодо якості води та діють сьогодні в Україні, не виконуються в дуже багатьох випадках. Нашими спеціалістами встановлюються порушення на кожному другому перевіреному об’єкті. Україна втрачає питну воду – і це стосується всіх регіонів нашої держави. Тому зволікання недопустиме, ми маємо активізувати роботу по всім цим напрямам», – зазначила Владислава Магалецька.

Як зазначають, у повідомленні серед найпоширеніших порушень, які виявляються на об’єктах централізованого водопостачання – порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин, зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу, непроведення профілактичної промивки та дезінфекції водопровідних споруд тощо.

Таким чином, у Волинській області досліджено 400 зразків води питної, в тому числі 162 – з джерел централізованого та 238 – з децентралізованого водопостачання.

За результатами проведених досліджень виявлено відхилення від встановлених нормативів за санітарно-хімічними показниками (перевищення вмісту заліза) у 11,5 % проб з джерел децентралізованого водопостачання та у 28,5% – з джерел децентралізованого водопостачання.

За словами Владислави Магалецької, для того, щоб змінити ситуацію, необхідно максимально адаптувати законодавство України до європейських норм. Це стосується не тільки вимог до води, але й норм по використанню добрив та хімікатів. Також необхідно провести модернізацію мереж водопостачання та навести порядку у сфері їхнього використання. Крім того, потрібно провести реформу лабораторій, встановити дієві засоби контролю та збільшити відповідальність за порушення, що стосуються захисту водойм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: