Мати ймовірного хабарника купила Range Rover за 2 мільйони

Субота, 15 жовтня 2016, 14:00

Мати заступника Головного управління ДФС у Волинській області Руслана Вандьо нещодавно стала власницею позашляховика "Land Rover Range Rover Sport" 2014 року випуску орієнтовною вартістю 2 мільйони гривень. Про це свідчать дані реєстру МВС.

Про це пише Інформаційне агенство "Волинські новини".

Право власності на автомобіль 66-тирічна Марія Вандьо зареєструвала у січні цього року. На вторинному ринку модель "Land Rover Range Rover Sport" 2014 року випуску продають за 1,8-2,2 мільйона гривень.

У 2011 році мати податківця отримала в подарунок від невідомого квартиру у Львові площею 104 метри квадратних. Загальна вартість апартаментів, згідно з витягом реєстру нерухомості, становить понад 650 тисяч гривень.

Також Марії Вандьо належить будинок у селі Зимна вода, що на Львівщині. На момент отримання нерухомості у спадок в 2007 році, площа об'єкта становила 129 метрів квадратних. Після самовільного будівництва житлової надбудови та переобладнання маєтку, його площа сягла 201 метр квадратний.

Маєток розташований на земельній ділянці площею 0,1169 гектара, право власності на яку Марія Вандьо зареєструвала у 2013 році на підставі свідоцтва про право на спадщину.

Додамо, Марія Вандьо зареєстрована як приватний підприємець з 2002 року, надає в оренду майно. Також є одноосібною власницею ТОВ "Пельменна", що прописане на вулиці Русових, 2 у Львові. За даними сайтуYoucontrol, торік чистий дохід фірми становив 800 гривень, а у 2014 році – 3,3 тисячі гривень. Зазначимо, до 2004 року співвласником товариства був Ігор Вандьо, брат волинського податківця, екс-заступник начальника ГУ ДФС у Житомирській області.

Місцезнаходження ТОВ «Пельменна», що належить Марії Вандьо. Приміщення на першому поверсі здають в оренду.

Сам Руслан Вандьо ні рухомим майном, ні нерухомістю не володіє, а його дружині, депутату Рудненської селищної ради Пустомитівського району від "Самопомочі" Оксані Вандьо, належить земельна ділянка на 0,25 гектара та "Москвич" 1990 року випуску. Де мешкає подружжя з двома дітьми з декларації не зрозуміло.

Згідно з підсумком останнього звітного року, Вандьо задекларував 14 тисяч гривень заробітної плати, 120 тисяч гривень надійшли у вигляді доходу від продажу майна, ще 200 гривень – дивіденди/проценти. При цьому загальна сума річного доходу податківця склала 334 тисячі гривень. Тобто, 200 тисяч гривень надійшли з невідомих джерел.

Оксана Вандьо, будучи гінекологом-акушером комунальної 5-ої міської клінічної поліклініки Львова, торік заробила 65 тисяч гривень, а також отримала 116 тисяч гривень від продажу майна.

Нагадаємо, Руслан Вандьо перебуває на державній службі з грудня 2003 року. Заступником начальника Головного управління ДФС у Волинській області призначений 30 грудня 2014 року.

Торік, 9 лютого, Руслана Вандьо разом з начальником управління податкового і митного аудиту Вікторем Полюховичем спіймали на хабарі у 400 тисяч гривень. На судовому засідання щодо обрання міри запобіжного заходу 11 лютого 2015 року у Печерському райсуді Києва Руслана Вандьо під варту не взяли – брат податківця Ігор Вандьо вніс за підозрюваного заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Останнє судове засідання за даним кримінальним провадженням було призначене на 12 жовтня 2016 року і розглядалось у Луцькому міськрайонному суді Волинської області.

Після скандалу у травні 2015 року Вандьо звільнили з посади, однак він поновився у судовому порядку, додатково намагаючись стягнути з ГУ ДФС у Волинській області 19,9 тисячі гривень середнього заробітку за час вимушеного прогулу. У відповідь податківці подали апеляційну, а потім і касаційну скарги. Розгляд справи у Вищому адмінсуді України відбувся 13 жовтня, його результати наразі невідомі.

Матеріал підготовлено "Наші гроші. Львів" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Перевірка декларацій про доходи службовців місцевого рівня чотирьох областей Західної України" спеціально для Інформаційного агентства Волинські Новини.