Поділитись:

Куди зникає опале листя з Луцька і скільки це коштує (відео)

Субота, 06 листопада 2021, 12:50
Куди зникає опале листя з Луцька і скільки це коштує (відео)

Останні два тижні комунальні служби обласного центру прибирають опале листя з автошляхів, парків та дворів багатоповерхівок. Спалювати опале листя в місті, як і в Україні, заборонено.

Про це йдеться у сюжеті Суспілнього.

Як розповів Суспільному начальник відділу міського департаменту ЖКГ Іван Козак, територію міста від сміття і опалого листя прибирають три організації, які виграли тендери.

Спалювати опале листя в місті, як і в Україні, заборонено, каже комунальник. Усе зібране ніхто не компостує, листя вивозять на сміттєвий полігон.
Хто і як прибирає місто

За прибирання у відпочинкових зонах міста відповідають працівники комунального підприємства «Парки і сквери». Листя на дитячому майданчику, що у парку 40-го мікрорайону Луцька змітає з доріжок на газон працівниця Наталія Ярошенко.

«Вісім гектарів треба поприбирати. Замітаю і знову, знову те ж саме. Складаю в спеціальні такі мішки, десь будуть вивозити. Палити не можна нічого такого не можна». – розповідає прибиральниця.

Куди зникає опале листя з Луцька і скільки це коштує (відео) 

У Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки листя прибирають лише з алей і тротуарів. На газонах не згрібають, розповів телефоном майстер комунального підприємства «Парки і сквери» Олексій Литвин.

На вулиці Львівській у Луцьку купи листя вантажать ряднами у машину працівники Луцькспецкомунтрансу.

Листя збирають понад два тижні.

«Вітер роздуває. Приходиться по два-три рази згортати. Вручну скоріше виходить, ніж тим пилососом, бо він забивається», – каже працівник підприємства Ярослав Ралець.

За день на двох вулицях протяжністю майже чотири кілометри зібрали. Працюють з 9-ї ранку до обіду, – каже майстриня з прибирання міських доріг Марія Саханюк.

Куди зникає опале листя з Луцька і скільки це коштує (відео) 

Зі слів заступника директора «Луцькспецкомунтранс» Сергія Андрієвського, комунальне підприємство прибирає частину території міста від опалого листя.

«Це вулиця Дубнівська, Володимирська, Рівненська, Потебні, Червоного Хреста, на цій території ми прибираємо санітарне прибирання у нас відбувається. Це йде ручне і автоматизоване», – каже Сергій Андрієвський.

Усе зібране в обласному центрі листя вивозять на сміттєвий полігон у Брище, що за 14 кілометрів від Луцька.

Об’ємів, і скільки на це витрачають пального, не рахують.

На полігоні сміттєвоз зважують. Цей заважив на 4 тони 700 кілограм. Вивантаження опалого листя на полігоні у Брищі Суспільному побачити не вдалося. Телефоном директор «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюку розповів: знімати на території сміттєзвалища не можна без спеціального дозволу, бо це – стратегічний об’єкт.

Про вартість прибирання міста від опалого листя Суспільне запитало в начальника відділу департаменту житлово-комунального господарства Луцька Івана Козака. З його слів, вартість збору і вивезення листя ніхто невідома.

«Окремо на вивезення і прибирання листя на території міста гроші не можуть бути виділені. Бо цієї статистики, ніхто статистичних даних не веде. Це є періодичність, якою ніхто ніколи не займається. Такої потреби ніколи не виникало», – зазначив чиновник.

Куди зникає опале листя з Луцька і скільки це коштує (відео) 

Іван Козак озвучив загальну суму грошей на вивезення усього сміття. 2019-го року це було майже 20 мільйонів гривень, а торік орієнтовно 23 мільйони. Скільки грошей на вивезення сміття виділили цього року Іван Козачук не озвучив.

Нагадаємо, у Луцьку скаржаться на купи сміття під стовпом біля мурів замку Любарта. Часто там можна побачити гори відходів, які залишають мешканці приватного сектору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
10 квітня 2024
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
18 січня 2024
20 листопада 2023