Поділитись:

Лабораторні роботи в умовах дистанційного навчання

П'ятниця, 05 листопада 2021, 18:27
Лабораторні роботи в умовах дистанційного навчання

Дистанційне навчання знову повернулось в українські школи. Такі перестановки в навчальному графіку спричинила пандемія коронавірусу, яка загострилась восени. Дистанційно працювати мають не лише школярі та вчителі, але і чимала кількість працівників офісів та інших професій, де люди мають змогу працювати онлайн. Причина досить зрозуміла: не дати небезпечній хворобі поширитись.

Проте, такі заходи додають труднощів. Дітям доводиться звикати до незвичних умов, коли вони майже весь час проводять вдома та не граються зі своїми друзями. Також можуть виникнути проблеми із розумінням матеріалу – деяким необхідний наочний приклад, аби краще засвоїти тему.

Навчання вдома: які предмети складніше вчити дистанційно?

Це питання турбує як батьків з дітьми, так і вчителів. Через дистанційне навчання втрачається можливість пояснити, як слід виконувати те чи інше завдання більш простими словами. Також складніше стає з предметами, на яких мають виконуватись різні лабораторні досліди – тепер їх необхідно відтворити в домашніх умовах. Розглянемо, які з них можливо так провести, а на які слід очікувати повернення до звичного навчання.

  • Фізика. У шкільній програмі досить невелика кількість дослідів з фізики, проте, деякі з них можливо відтворити і вдома. Наприклад, як змінюється потік води, якщо піднести до нього гребінець з оргскла, перед цим потерши його шовковою або вовняною ганчіркою; деякі взаємодії з магнітами тощо.

  • Хімія. Тут трохи складніше, оскільки на уроках вчитель може продемонструвати хімічні реакції, які неможливо відтворити в домашніх умовах. Але деякі з простих взаємодій речовин вдасться відтворити: реакцію соди та оцтової кислоти (утворюється велика кількість вуглекислого газу), вирощення кристалів або написати послання невидимими чорнилами з молока та лимонного соку (проявляються після нагрівання).

Такі експерименти допоможуть дитині побачити, як саме можуть речовини взаємодіяти між собою, краще засвоїти тему уроку та більше зацікавитись предметом. Бо коли діти вивчають лише теорію та не бачать, як написане може виглядати – зникає інтерес до уроку. Батьки ж не завжди зможуть роз’яснити деякі предмети, проте, є прекрасна альтернатива – онлайн-репетитор.

Лабораторні роботи в умовах дистанційного навчання

Дистанційне навчання: як можна підвищити рівень знань дитини, не виходячи з дому?

Взаємодія вчителя та учня – невід’ємна частина навчання, яка стає недоступною через уроки-онлайн. Викладач не матиме змоги приділити більше часу, аби кожен з учнів краще засвоїв тему предмета. У деяких випадках дітям потрібно проводити експерименти, для того, щоб:

  • Наочно побачити реакцію деяких речовин, а не просто читати про них в підручнику або почути від вчителя.

  • Прищепити інтерес до предмету.

  • Розвивати свою уяву.

Але якщо ви не маєте змоги разом зі своєю дитиною проводити досліди, слід спробувати уроки з онлайн-репетитором. Такі заняття допоможуть:

  • «Розжувати» тему, яку дитині не вдалось засвоїти на уроці.

  • Більш проста подача матеріалу, яка буде зрозумілою для малечі.

  • Індивідуальний підхід (на відміну від групових занять онлайн разом з класом).

  • Проведення дослідів під наглядом батьків.

Знайти онлайн-репетитора не так і складно, особливо якщо ви знаєте про курси Buki. Тут ви можете обрати викладача, який підходитиме вам як за графіком, так і за предметом викладання. Орієнтуватись можна не лише на анкету репетитора, а й на відгуки інших користувачів.

Такі заняття допоможуть не лише розібратись у темах, які дитина не може зрозуміти через складні терміни в підручнику, а й зробити навчання вдома набагато легшим і зробить його не менш цікавим, ніж у школі за звичних умов.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 березня 2024
03 березня 2024
01 березня 2024
16 лютого 2024
09 лютого 2024
21 січня 2024
12:10
20 січня 2024
22 лютого 2023
21 лютого 2023