Поділитись:

Імунітет на двох: вагітні лучанки розповіли, чому (не)щеплювалися від COVID-19

Субота, 06 листопада 2021, 09:22
Імунітет на двох: вагітні лучанки розповіли, чому (не)щеплювалися від COVID-19

Вакцинацію називають єдиним шансом зупинити пандемію COVID-19. Проте навколо вакцин проти вірусу існує безліч страхів і упереджень. Незважаючи на те, що з 8 листопада невакцинованих працівників відсторонюватимуть від роботи, не всі поспішають вакцинуватися. У тому числі, й вагітні.

ІА «Конкурент» зібрало історії вагітних лучанок, в яких вони розповідають, чому вирішили зробити щеплення, або чому від них відмовились.

Що привезли – тим і щеплювалась

Оксана ЧолакОксана Чолак
 

Лікар-отоларинголог Волинської обласної дитячої лікарні Оксана Чолак зробила щеплення від коронавірусу ще у березні. На той час жінка ще не знала, що вагітна.

«Ми щеплювалися тією вакциною, яка була, – індійською Сovishild. Ніяких побічних реакцій у мене не було: звичайна слабкість, один день трималася температура та три дні боліла рука у місці введення ін’єкції. Наступного дня я пішла на роботу. Все було добре», – розповідає лікарка.

Коли вона дізналася про те, що вагітна, дещо розгубилася. Але вколола й другу дозу вакцини. Як розповідає Оксана Чолак, зараз вона на 38 тижні вагітності і про свій вибір не шкодує.

«Мене підтримали усі рідні. В принципі, усі вони вакциновані. Просто різними вакцинами», – каже лікарка.

Лікар сказала, що дитина помре

Проте не всі луцькі лікарі підтримують вакцинацію. Свою історію розповідає лучанка Олена. Вона під час вагітності зробила першу дозу вакцини, не проконсультувавшись зі своїм сімейним лікарем.

«Моя лікарка заборонила мені робити другу дозу, бо переконала, що вона може бути небезпечною, а  то й смертельною для дитини. Ця вагітність для мене довгоочікувана, тому я не можу ризикувати», – зізнається Олена.

Дитина матиме імунітет матері

А от лучанка Алла розповідає, що її донька зробила щеплення на 30 тижні вагітності і у неї народилася чудова здорова донечка.

«Нам уже три місяці і все добре. Це ж дитинка бере імунітет до цього вірусу від мами», – вважає жінка.

Я не проти вакцини, але не щеплюватимуся

Ольга розповідає, що вона не проти вакцинації. Проте все ж щеплюватися не готова.

«Я не впевнена, що вакцина не нашкодить дитині. При вагітності багато чого з ліків не можна, навіть звичайний парацетамол. Хоча саму вакцину при вагітності, знаю, рекомендують», – каже жінка.

Свекруха казала, що люди провакцинуються і помруть

34-річна Оксана з Боратина зробила щеплення факциною пфайзер на 27 і 30 тижнях вагітності. Жодних побічних дій вона не відчула.

«Ця вагітність – дуже бажана, бо перед тим був викидень. І взагалі мені діагностували безпліддя. Тому коли я почула, що вагітним доказові лікарі рекомендують вакцинуватися, одразу вакцинувалася. Я живу із свекрухою, яка категорично була проти вакцинації. Каже, що це влада хоче знищити пенсіонерів, щоб вони вакцинувалися і повмирали. Я дуже боялася, щоб вона не принесла додому вірус. Чоловік мене підтримав, але багато хто з рідних відмовляли, казали, робити вакцинацію після того, як народжу», – розповідає Оксана.

Можна робити щеплення проти COVID-19?

У Луцьку немає статистики тих вагітних чи породіль, які роблять щеплення від коронавірусу. Як зазначила завідувачка консультаційного відділення обласного перинатального центру Надія Щурук, у Луцьку дуже мало щеплених жінок, які виношують дітей.

Надія ЩурукНадія Щурук
 

«На жаль, зараз ми говоримо про одиниці. Коли починаєш говорити про щеплення, то наштовхуєшся на спротив», – розповідає лікарка.

Як наголошує, грудне вигодовування також не є протипоказанням до вакцинації. Жодна з вакцин від коронавірусу не містить часток «живого» вірусу, тому вони не становлять загрози для матері та немовляти. 

Лікар "Центру сімейного здоров’я" Віталій Дмитрук пояснює, безпечно вакцинуватися двома вакцинами – Moderna та Pfizer. Протипоказаними є ті, які містять "живий" вірус, бо вони дійсно можуть мати якийсь вплив на плід.

Віталій ДмитрукВіталій Дмитрук
 

Водночас на сайті МОЗ України йдеться про те, що  вагітні не брали участь в клінічних дослідженнях вакцин від COVID-19 і вивчення їхньої безпечності для вагітних триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024