Поділитись:

Психологія людських вчинків: «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло»

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:19
Психологія людських вчинків: «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло»

Не всі вчинки конкретної людини викликають захоплення в інших представників людського суспільства. Розібратися в їх причинах допомагає психологія взаємин, часто базуючись на результатах проведених експериментів. Один з них був описаний американським соціальним психологом Філіпом Зімбардо у своїй книзі «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло», придбати яку можна на сайті Yakaboo. 

Філіп Зімбардо як автор Стенфордського в'язничного експерименту

Майбутній відомий експериментатор сицилійського походження народився 23 березня 1933 року в Південному Бронксі (Нью-Йорк, США). Після школи успішно закінчив коледж у Брукліні з дипломом бакалавра, а потім і Йельський університет, де отримав ступінь доктора наук. 

Після роботи в Нью-Йоркському ВНЗ Філіп Зімбардо отримав посаду професора в Стенфордському університеті. Саме в стінах цього закладу й проходив його всесвітньовідомий в’язничний експеримент з неоднозначними результатами. 

Суть дослідження та його висновки

Психологія поведінки людини — дуже цікава наука, особливо якщо детально вивчити можливі механізми впливу зовнішнього середовища на вчинки особистості. Саме цим в рамках свого Стенфордського експерименту займався психолог Зімбардо в 1971 році. Підвальні приміщення університету стали своєрідною лабораторією-в’язницею з 24 студентами в ній. Половина учасників грали роль працівників колонії (охоронців), а решта мали стати в’язнями на час дослідження. Керував експериментом лаборант-старшокурсник під контролем самого Зімбардо. 

Згідно з початковим планом спостереження мало тривати 14 днів, але через об’єктивні причини його довелось перервати вже через 6 днів. Усі учасники настільки вжилися у відведені для них ролі, що «охоронці» майже відразу почали проявляти садизм стосовно «ув’язнених». Це призвело до пригніченого емоційного стану та депресії в останніх, через що деяких учасників довелось замінити ще на початку дослідження. 

Чому варто прочитати книгу Філіпа Зімбардо

Оцінивши зміни в поведінці досліджуваних під впливом нового середовища їх життя, Філіп Зімбардо вирішив систематизувати всі свої висновки в книзі «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло». 

Можна виділити кілька основних причин, чому варто її читати:

  • вона змушує замислитись над природою людської поведінки в цілому, і своєї зокрема;
  • дає змогу переглянути свої вчинки й уникнути багатьох помилок в майбутньому;
  • дозволяє краще зрозуміти реакцію оточуючих на ті чи інші подразники зовнішнього середовища і не допустити фатальних вчинків.

Читайте і насолоджуйтесь книгою разом з найбільшою книжковою платформою Yakaboo. Зробити це можна як в онлайн режимі, так і звернувшись в книгарню за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 22, 1 поверх (Головпоштамт). На всі питання ви отримаєте відповіді за телефоном 0(800)-600-505. При необхідності можна оформити доставку обраної на Yakaboo книги по Києву та іншим областям України. Адже читати завжди ОК!

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 березня 2024
02 лютого 2024
27 січня 2024
31 грудня 2023
08 грудня 2023
22 листопада 2023
20 вересня 2023
17 вересня 2023
01 червня 2023
03 травня 2023