Поділитись:

Українцям доведеться доплатити за опалення за минулі роки: кому саме і чому

П'ятниця, 05 листопада 2021, 14:41
Українцям доведеться доплатити за опалення за минулі роки: кому саме і чому

В Україні деякі сім'ї отримали платіжки за опалення з урахуванням перерахунку за минулі роки. Одним треба доплатити, інші отримали переплату.

Про це в коментарі OBOZREVATEL пояснив експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник.

Зі слів експерта, перерахунок вартості можливий як у бік збільшення ціни послуг, коли у громадян утворюються борги, так і у бік зменшення, коли з'являються переплати.

«Теплопостачальне підприємство подає теплоносій до будинку. На вході в будинок теплова енергія враховується і визначається, скільки гігакалорій поставлено. Є будинки, в яких встановлено поквартирний облік теплової енергії, є ті, хто його не має. Але на кожного мешканця багатоквартирного будинку проводиться розрахунок вартості тепла за його власну опалювальну площу і за місця загального користування. У будинку, де встановлені прилади обліку, це простіше, а в будинках, які ними не обладнані, ситуація складніша», – роз'яснює експерт.

Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг було затверджено ще у 2018-му році, на виконання закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Після цього деякі постачальники провели перерахунки з урахуванням того, що постачали до будинку теплову енергію, але недоотримали кошти в повному обсязі, каже Гарник.

«Тому деяким жителям доведеться доплатити. А в деяких, можливо, платіжки будуть зменшені», – підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів