Поділитись:

Два місяці і 10 мільйонів на археологію Олицького замку: чому роботи ще не почалися (відео)

Вівторок, 02 листопада 2021, 14:45
Два місяці і 10 мільйонів на археологію Олицького замку: чому роботи ще не почалися (відео)

Нещодавно Волинська облрада внесла зміни до річного бюджету області, якими виділила 10 мільйонів на археологічні роботи у Олицькому замку. Річ у тім, що пам'ятка архітектури національного значення цього року потрапила у список об'єктів державної програми «Велика реставрація», і будівлю, якою багато років користувалася психлікарня, за кілька років відновлять та повернуть у сферу культури

До початку реставрації, за законом, необхідно провести археологічне дослідження пам'ятки та території навколо неї. На це обласна рада і виділила згадані 10 мільйонів. Кошти необхідно освоїти до кінця року, однак лишилося менше двох місяців, а роботи дослідників ще не почалися. Журналісти ІА «Конкурент» дізнавалися, у чому річ. 

На запитання наших журналістів, на що, власне, підуть 10 мільйонів гривень, очільник Волинської обласної ради Григорій Недопад відповів, що над цим питанням ще працюють. За його словами, було би добре, окрім археологічних, провести і консерваційні роботи. Пам'ятку хочуть «підлатати» до зими, бо вона має суттєві пошкодження. 

«Я думаю, що якраз на археологію гроші підуть, і можливо, на консервацію деяких будівель. Все для того, щоб вже з нового року при поступленні нових сум ми, згідно з проектом, почали відновлювати фасади, бастіони, зробили внутрішні роботи. Для того, аби приступити до подальших будівельних робіт, без археології ніяк. 

Якщо можна буде, в першу чергу ми зробимо консерваційні роботи, які вбережуть будівлю для подальшої реставрації. Спершу цим питанням займатиметься управління капітального будівництва, а далі вже, при підписанні договорів з підрядником, будемо бачити, коли почнуться роботи. Думаю, найближчим часом. Нам не буде заважати погода», – впевнений Григорій Недопад.

Два місяці і 10 мільйонів на археологію Олицького замку: чому роботи ще не почалися (відео)Два місяці і 10 мільйонів на археологію Олицького замку: чому роботи ще не почалися (відео) 

Очолить дослідницьку групу археолог, заступник директора державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктор Баюк. На питання, коли і з чого саме він почне роботу, дослідник не відповідає. Каже, поки відбувається юридична частина роботи, а тоді вже до справи візьметься він та його команда. 

«Наукові дослідження розпочинаються після оформлення всіх необхідних юридичних справ. Зараз саме проходить процедура. Я прекрасно розумію, що до кінця року не так багато, і зараз, фактично, іде рахунок на дні. Але спочатку теоретична складова. Нам все потрібно виконати згідно норм чинного законодавства. А пізніше вже наукова частина. З задоволенням розповім про неї, коли вона почнеться», – каже він. 

В департаменті інфраструктури, підрозділ якого зараз займається цим питанням, на дзвінки наших журналістів не відповідають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
12:55
14 квітня 2024
09:09
23 березня 2024
15 березня 2024
14 січня 2024
10:05
04 грудня 2023
20 жовтня 2023
05 жовтня 2023
12 вересня 2023
21 серпня 2023
15:26