Поділитись:

Чим вивозять луцьке сміття і чистять дороги: репортаж із "бази" комунальників (фото)

Автор: Василь Бідун |
Вівторок, 11 жовтня 2016, 20:20

В'їзд на територію комунального підприємства><span class=В'їзд на територію комунального підприємства

На дворі жовтень і зима потроху починає закрадатися на поріг Луцька. З кожним днем можливість того, що місто вкриє чималий шар снігу, зростає. А це, своєю чергою, може створити незручності водіям та жителям міста.

Саме тому на комунальному підприємстві "Луцькспецкомунтранс", яке доглядає за дорогами міста, так би мовити, докручують останні гайки і завершують приготування до обслуговування транспортних шляхів. Адже контроль за дорогами взимку вимагає задіяння додаткових одиниць техніки та ресурсів.

Отож, депутати Луцької міської ради навідалися на комунальну "базу" 11 жовтня, щоб на власні очі оцінити його діяльність та успіхи. Директор Валерій Кузьмич розповів, чим нині займається підприємство та як воно збирається рятувати луцькі дороги від снігу та ожеледиці.

Директор КП Директор КП "Луцькспецкомунтранс" Валерій Кузьмич

Зауважимо, що серед основних видів діяльності підприємства є вивезення сміття від житлових будинків чи підприємств у Луцьку, а також реалізація сміттєвих баків.

Спершу група депутатів та журналістів оточила директора підприємства поблизу новеньких смітників, які розмістили неподалік від в'їзду на територію установи.

Зі слів Валерія Кузьмича, зараз у них на балансі є 108 контейнерів, які вони готові продавати лучанам хоч сьогодні. На кожному сміттєвозі свій товар навіть рекламують.

Пластикові коштують від 740 гривень до 3800–4800 тисяч гривень. Вартість оцинкованих – майже 7 тисяч гривень.

Дещо на віддалі стоять контейнери для сміття з пластику. Їх, каже директор комунального підприємства, придбали за кошти з міського бюджету. Такі смітники безкоштовно встановлюють у дворах міста, де було проведено благоустрій.

Оскільки тема  сміття останнім часом у Луцьку дуже актуальна, у депутатів та журналістів виникало чимало питань з приводу цього><span class=Оскільки тема сміття останнім часом у Луцьку дуже актуальна, у депутатів та журналістів виникало чимало питань з приводу цього

Депутат Микола Собуцький><span class=Депутат Микола Собуцький

Обранці громади Сергій Шкода та Юрій Безпятко><span class=Обранці громади Сергій Шкода та Юрій Безпятко

Олександра Кравченка, як депутата з цього округу, цікавило, чому на території підприємства назбируються величезні калюжі дощової води, які шкодять навколишньому середовищу><span class=Олександра Кравченка, як депутата з цього округу, цікавило, чому на території підприємства назбируються величезні калюжі дощової води, які шкодять навколишньому середовищу

Радикал Аркадій Соломатін та укропівець Сергій Балицький про щось жартували неподалік><span class=Радикал Аркадій Соломатін та укропівець Сергій Балицький про щось жартували неподалік

Ці пластикові смітники підприємство продає><span class=Ці пластикові смітники підприємство продає

Контейнери для пластику, які закупили за кошти з бюджету міста><span class=Контейнери для пластику, які закупили за кошти з бюджету міста

Як боротися із неприємним запахом, "отим всім, що тече" з-під сміттєвозів запитали у керівника комунального підприємства.

Валерій Кузьмич відповів, що у Луцьку із цим дійсно є проблема: лише два автомобілі "застраховані" від такого явища. Директор каже, що підприємство не може дозволити собі придбати якісний і надійний транспорт, адже не має на це коштів.

"В Європі сміттєвоз купують за 150 тисяч євро. Ми купили за 18 тисяч євро і вже прокуратура тут сидить, питає: "Чого ти такий дорогий автомобіль купив", – розповідає директор КП "Луцькспецкомунтранс".

"В місті стоять контейнери для пластикових пляшок. Куди їх далі вивозять?", – прозвучало питання від журналіста. Валерій Кузьмич відповів, що пляшки везуть на сміттєсортувальну лінію, де їх перебирають. Загалом у місті є більше 100 сміттєвих баків для пластику.

Депутатів також цікавило, чому підприємство не купує контейнерів з Європи, які були у вжитку. Адже вони, мовляв, дешевші. Та Валерій Кузьмич з цим не погодився і сказав, що найвигідніше купувати сміттєбаки, які виробляють в Житомирі.

Відповівши на всі питання депутатів та журналістів щодо роботи зі сміттям, директор КП "Луцькспецкомунтранс" почав показувати "свій" автопарк.

В зимовий період на дорогах Луцька, каже Валерій Кузьмич, працюватиме 6 автомобілів-піскорозкидачів. Він додає, що двоє з них можуть виїжджати навіть сьогодні.

Узимку на дорогах Луцька буде працювати 6 автомобілів-піскорозкидачів><span class=Узимку на дорогах Луцька буде працювати 6 автомобілів-піскорозкидачів

Двоє піскорозкидачів-трансформерів: улітку вони возять воду, взимку, після заміни Двоє піскорозкидачів-трансформерів: улітку вони возять воду, взимку, після заміни "панцерів" – пісок

Варіант Варіант "самоскид-піскорозкидач": спеціальний механізм чіпляється на автомобіль без заднього борту і готово

На одній з машин встановили сучасне обладнання для посипання доріг сіллю. За допомогою комп'ютера можна регулювати дозу солі, в залежності від кількості снігу на трасі><span class=На одній з машин встановили сучасне обладнання для посипання доріг сіллю. За допомогою комп'ютера можна регулювати дозу солі, в залежності від кількості снігу на трасі

Також на підприємстві є грейдер, і два навантажувачі, які працюють з піском та снігом><span class=Також на підприємстві є грейдер, і два навантажувачі, які працюють з піском та снігом

Цього року в Цього року в "Луцькавтодору" придбали стареньку снігоочисну машину, заплативши за неї 23 тисячі гривень

Деякі приміщення на території комунальної установи у жалюгідному стані><span class=Деякі приміщення на території комунальної установи у жалюгідному стані

Я б, мабуть, і не наважився><span class=Я б, мабуть, і не наважився

Є й свій сторож на підприємстві><span class=Є й свій сторож на підприємстві

Як розповів Валерій Кузьмич, вони практикують залучення техніки інших підприємств, якщо сильні опади не дозволяють впоратися самотужки.

"У 2013 році були великі опади. Одного дня ми навіть 36 одиниць задіяли з інших підприємств. Це в основному грейдери і навантажувачі", – розповідає директор комунального підприємства.

За таким же принципом планують працювати цього року, уклавши з підприємствами договори на співпрацю.

Директор переконаний, що до боротьби зі снігом та ожеледицею працівники готові. На цей рік їм виділили кошти у сумі 1 мільйон 400 тисяч гривень, на які вони заготували 3 тисячі тонн піщано-соляного розчину та 3 тисячі тонн щебеню.

Крім того, підприємство має близько 30 тонн чистої солі і орієнтовно 120 тонн солі в концентраті з піском один до одного. А ще незабаром повинні привезти два вагони солі.

Щебенева крихта, якою посипатимуть дороги міста взимку><span class=Щебенева крихта, якою посипатимуть дороги міста взимку

Цим піском, змішаним із сіллю, також будуть засівати засніжені шляхи у Луцьку><span class=Цим піском, змішаним із сіллю, також будуть засівати засніжені шляхи у Луцьку

На балансі На балансі "Луцькспецкомунтрансу" є кілька автомобілів, які директор хоче списати

В такому функціональному стані вони не потрібні><span class=В такому функціональному стані вони не потрібні

Колись воно їздило><span class=Колись воно їздило

Хоча й і сучасні автомобілі у гарному стані. Такі, наприклад, як цей сміттєвоз><span class=Хоча й і сучасні автомобілі у гарному стані. Такі, наприклад, як цей сміттєвоз

Головне, що є український прапорець><span class=Головне, що є український прапорець

Хочеш їздити на чистій машині – мусиш відшкрібати><span class=Хочеш їздити на чистій машині – мусиш відшкрібати

Валерій Кузьмич між іншим зауважив, що їхнє підприємство є прибутковим. За минулий рік, наприклад, вони заробили 600 тисяч гривень.

Насамкінець, керівник не зміг не похвалитися двома новенькими твердопаливними котлами на дровах, які встановили на місці газового.

Паливо для котлів на підприємстві підбирають раціонально й економно: використовують деревину, яку викидають на смітник лучани. Хоча директор зауважує, що останнім часом цього не вистачає, тому доводиться докуповувати.

Комунальники придбали два нові твердопаливні котли і  повністю відмовилися від використання газу><span class=Комунальники придбали два нові твердопаливні котли і повністю відмовилися від використання газу

Палять дровами, які здебільшого забирають разом зі сміттям><span class=Палять дровами, які здебільшого забирають разом зі сміттям

Як то кажуть, робота – роботою, а обід – за розкладом><span class=Як то кажуть, робота – роботою, а обід – за розкладом

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 лютого 2024
23 грудня 2022
16 листопада 2022
22 серпня 2022
03 липня 2022
27 квітня 2022
22 грудня 2021
14 грудня 2021
12:02
26 листопада 2021
19 листопада 2021