Поділитись:

Вчені пояснили чому зменшився мозок сучасної людини

Неділя, 24 жовтня 2021, 01:59
Вчені пояснили чому зменшився мозок сучасної людини

Учені зі США з'ясували, що людський мозок двічі різко збільшився в розмірах, а потім знову зменшився у зв'язку з розширенням колективного розуму в людських спільнотах. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SciTechDaily.

Американські вчені провели аналіз 985 давніх і сучасних черепів людини, який підтвердив, що людський мозок різко збільшився в розмірах 2,1 та 1,5 мільйона років тому, а потім три тисячі років тому знову зменшився.

«Дивовижний факт полягає в тому, що наш мозок менший у порівнянні з мозком наших плейстоценових предків. Чому наш мозок зменшився в розмірах, було великою загадкою для антропологів», – заявив один із авторів статті доктор Джеремі Де Сільва з Дартмутського коледжу.

Пояснення цього факту знайшли в процесі вивчення розмірів і структури колоній мурашок. З'ясувалося, що мозок мурах у високоорганізованих колоніях менший відносно до розмірів тіла, ніж у низькоорганізованих.

На думку науковців, мозок комах у високоорганізованих спільнотах зменшився в розмірах, щоб стати більш енергоефективним.

Попри те, що структура спільнот мурашок і сучасних людей багато в чому відрізняються, у них існують загальні соціальні риси, зокрема групове прийняття рішень, розподіл праці та спільне виробництво харчових продуктів. Такі особливості з'явилися в групах людей приблизно на рубежі плейстоцену і голоцену, коли стародавні люди перейшли до племінного соціального устрою.

Нагадаємо, вченим вдалося довести, що вже у цьому столітті людина зможе жити до 130 років – або навіть довше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
05 березня 2024