Поділитись:

Сільський голова Прилуцького заборонив приєднуватися до Луцька

Вівторок, 11 жовтня 2016, 18:07
Сільський голова Прилуцького заборонив приєднуватися до Луцька

Депутати Прилуцької сільської ради підтримали проект рішення про звернення до Луцької міської ради з ініціативою об'єднання в територіальну громаду. Проте, його забракував сільський голова Прилуцького Сергій Арчибасов, наклавши на нього вето.

Очільник села наголосив, що він не боїться втратити свою посаду, а рішення ветував тому, що його не обговорювали під час профільних комісій, – передає ІА Волинські Новини.

Нагадаємо, під час одного з останніх інтерв'ю голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив, що об'єднання навколишніх сіл із Луцьком збільшить фінансові можливості як і приєднаних населених пунктів, так, зрештою, і обласного центру.

"Якщо хтось переживає, що в результаті об'єднання будуть оголошені дострокові вибори мера, і він може програти на цих виборах, то нехай зараз якісно працює, і люди його підтримають. Не треба боятися. Треба просто відповідати за те, що ти робиш, і бути переконаним в тому, що ти робиш правильно не тільки для своєї кишені, а й для людей, в чиєму місті ти працюєш", – підкреслив тоді Ігор Палиця.

Місяць тому депутати Прилуцької сільської ради проголосували за підписання договору про співпрацю з Луцькою міською радою. Договір не виключав напрацювання механізму об'єднання з містом, але про це поки не йдеться.

Проте, зважаючи на настрої місцевих мешканців, чимало з яких хотіли саме об'єднання з Луцьком, а не просто співпраці, депутати місцевої сільської ради опитали селян. Відтак, як розповів депутат Валентин Матящук, він опитав мешканців села, в якому він проживає - в Дачному з 57 людей за співпрацю проголосувало 34 особи, а за об'єднання - 53. Тому разом з колегами він написав звернення до депутатів Луцької міської ради з пропозицією приєднати села Прилуцької сільської ради до міста Луцька.

Звернення внесли на порядок денний та розглянули під час позачергової сесії сільської ради сьогодні, 11 жовтня.

Депутат Матящук пояснив, що суть звернення полягає в тому, щоб об'єднати територіальні громади, адже держава поставила завдання до 2018 року пройти добровільний процес об'єднання. З його слів, вже є позитивний досвід об'єднання сусідів. Зокрема, йдеться про Зимнівську громаду.

Валентин Матящук назвав конкретні переваги, які отримає громада від об'єднання. Зокрема, це дозволить розпоряджатись землею поза населеними пунктами, залучати кошти на підтримку добровільно об'єднаних громад з Фонду регіонального розвитку, а також отримувати кошти на покращення інфраструктури з державного бюджету. На думку Матящука, збільшиться і вартість земельних ділянок Прилуцького після того, як воно стане частиною міста.

"Відсутня політична воля для децентралізації. Напевне, бояться за свої крісла та портфелі", - прокоментував Матящук те, що про об'єднання не говорили раніше.



Депутат Іларіон Маковський зауважив, що сільрада вже підписала договір про співпрацю з міською радою:

"Ми не проти об'єднання, але хочемо, щоб це (об'єднання, - ВН) було кінцевим результатом".

Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко зазначив, що мешканці сіл і сільські голови не до кінця розуміли, що передбачає об'єднання, відтак, напочатках з пересторогою ставились до цього процесу. Зокрема, в Гіркій Полонці і Жидичині людей налякали тим, що заберуть паї.

Пан Григоренко наполягав на тому, що об'єднання необхідне, але через-рік два, коли громади попрацюють в рамках договору. Та й лучани, з його слів, до цього ще не готові.

Депутат Ігор Поліщук порадив Сергію Григоренку "не розписуватись за всіх лучан, чи готові вони об'єднуватись" та поцікавився у заступника міського голови, чи узгоджує він свої дії з "шефом". Адже під час доповіді на оперативній нараді вчора, 10 жовтня, міський голова Микола Романюкзакликав громади об'єднуватись, адже держава виділяє чималі кошти на їх підтримку, проте надовго це не продовжиться.

"1 мільярд гривень на підтримку громад виділили з держбюджету. Це - реальні гроші та можливості", - зазначив Ігор Поліщук.



Сільський голова Прилуцького Сергій Арчибасов наголосив на тому, що не боїться втратити посаду голови в разі приєднання до Луцька. Разом з тим, висловив думку про те, що для початку можна було б організувати круглий стіл з депутатами міської ради, аби обговорити перспективу об'єднання. Він зауважив, що питання утворення ОТГ намагаються вирішити в пришвидшеному темпі, що, на його думку, не є правильним.



Після короткої перерви сільський голова запропонував поставити на голосування пропозицію зняти з порядку денного проект рішення щодо об'єднання в ОТГ і направити його на розгляд профільної комісії сільської ради.

Таким чином, обговорення цілком конкретного проекту рішення про початок об'єднання плавно ледь не перейшло в голосування за зняття його з порядку денного. Проте депутат Матящук наполіг на тому, щоб все відбувалось відповідно до процедури та звернувся до колег, аби ті проголосували "за" або ж "проти" звернення до Луцька щодо об'єднання в ОТГ.

Обранці прилуцької громади підтримали проект рішення та проголосували за те, аби звернутись до депутатів Луцької міської ради з пропозицію ініціювати об'єднання в ОТГ. Зокрема, 8 депутатів проголосували "за", 2 – "проти", ще 5 утрималось.

"Рішення прийнято, але зважаючи на те, що проект рішення не обговорювали на профільній комісії, я накладаю вето на це рішення", – заявив після голосування Сергій Арчибасов.

***

Відповідно до чинного законодавства, аби подолати вето сільського голови потрібно, щоб три чверті депутатів проголосували за цей проект рішення повторно. Для цього вони мають зібратись не пізніше, ніж за два тижні з дня голосування. Після чого звернення розглянуть на сесії Луцької міської ради, де остаточну думку висловлять міські депутати.

Надрукувати
мітки:
коментарів